KUP BOSNE I HERCEGOVINE: LAVICE PORAŽENE U POLUFINALU

Košarašice Lavova poražene su u polufinalu KUP-a Bosne i Hercegovine od branioca trofeja ekipe Orlova iz Banja Luke.

Proteklog vikenda grad Mostar bio je domaćin Finalnog turnira KUP-a Bosne i Hercegovine za košarkašice za sezonu 2021-2022. Pored naših Lavica pravo nastupa izborili su i ekipe Orlovi iz Banja Luke, Play Off iz Sarajeva i domaća ekipa Zrinjski 2010 iz Mostara.

U prvom polufinalnom turniru odigranom u subotu u sportskoj dvorani “Bijeli Brijeg” naše Lavice su snage odmjerile protiv branioca trofeja i aktuelnog šampiona Bosne i Hercegovine, ekipe Orlovi, upisavši poraz protiv objektivno dosta kvalitetnije i iskusnije ekipe, koja je svoj kvalitet dokazala i plasmanom na Final four WABA lige.

ORLOVI 68

LAVOVI 51

(28:18, 17:10, 6:12, 17:11)

Činjenica da su naše djevoke bile oslabljenje u ovom meču neigranjem kapitena Milice Đokić i Ajle Lević nije ih poremetilo u namjeri da ekipi od koje su nedavno poražene i finalu KUP-a Republike Srpske u Banja Luci, pruže još jači otpor i dokažu da mogu ravnopravno da se bore sa najboljim ekipama u Bosni i Hercegovini. Većim dijelom utakmice Lavice su imale aktivan rezultata, međutim skraćena rotacija, kao i iskustvo i kvalitet Banjalučanki bili su presudni da i trećeovosezonski duel pripadne Orlicama.

Najefikasnije u našoj ekipe bile su Jelena Lazarević (2004. god) i Valentina Došić (2006. god), koje su zasigurno imale i dodatni motiv jer su utakmici prisustvovali i selektori U18 reprezentacije Bosne i Hercegovine Dragana Svitlica i U16 reprezentacije Bosne i Hercegovine Drago Karalić. Pored njih polufinalnom duelu u Mostaru prisustvovala je i Razija Mujanović tim menadžer ženskih košarkaških selekcija Bosne i Hercegovine.

„Ekipa je bila oslabljena neigranjem kapitena Milice Đokić i Ajle Lević, ali smo i pored toga odigrali odličnu utakmicu i pružili dostojan otpor šampionima. Tokom većeg dijela meča bili smo ravnopravan rival na terenu, međutim iskustvo i kvalitet protivnika su bili presudni, te čestitam Orlicama na fer i korektnoj utakmici i više nego zasluženoj pobjedi“, kaže trener Lavova Aleksandar Bližnjaković.

KK Lavovi: 

Jelena Lazarević 12p 8sk, Valentina Došić 10p 4sk, Mirela Hailović 9, Ines Babić 9, Tamara Šarenac 5, Adna Okić 3, Sara Đokić 2p 5sk 2as, Iva Karišik 1p 8sk, Ana Đokić, Ksenia Vukić. 

S T A T I S T I K A

U drugom polufinalnom duelu sastali su se ekipe Zrinjski 2010 iz Mostara i Play Off iz Sarajeva, a pobjedu su slavile gošće iz Sarajeva rezultatom 53:79. Veliko finale, koje je odigranu u nedelju, 6. marta više nego zasluženo pripalo je ekipi Orlova, koje su pobjedom rezultatom 83:68 uspjele da odbrane trofej osvojen prošle sezone.

Nakon KUP-a Bosne i Hercegovine slijedi nastavak takmičenja u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, a naša Lavice u okviru 17. kola gostuju u Sarajevu kod ekipe Play Offa. Ova utakmica biće odigrana u nedelju, 13. marta u dvorani “Skenderija” sa početkom u 17:00 časova.

Ostali parovi 17. kola:

Leotar – Konjic (Trebinje, 12. marta u 18:00)

Igman – Orlovi (Ilidža, 13. marta u 14:30)

Mladi Krajišnik – Banovići (Banja Luka, 12. marta u 19:00)

Čelik – Feniks (Zenica, 11. marta u 16:00)