FINALE PLAY OFFA: PORAZ LAVICA I U DRUGOM MEČU

Košarkašice KK Lavovi Brčko odigrale su sinoć u sportskoj dvorani Tehničke škole u Brčkom drugu utakmicu finalne serije play-offa šampionata Bosne i Hercegovine protiv ekipe ŽKK “Orlovi” i upisale drugi poraz u borbi za titulu prvaka Bosne i Hercegovine. 

KK Lavovi Brčko – ŽKK Orlovi Banja Luka 67:80 (22:18, 16:25, 14:18, 15:19)

S T A T I S T I K A

KK Lavovi Brčko

Za razliku od prve utakice koja je odigrana prije pet dana u Banja Luci, naše Lavice su na krilima naše publike drugi meč finalne serije play-offa za prvaka Bosne i Hercegovine odigrale neuporedivo bolje, borbenije i požrtvovanije ali stara boljka u igru, veliki broj izgubljenih lopti, iskusne Banjalučanke i ovaj put znale su da kazne i dođu do nove pobjede i na korak od odbrane titule.

Sa tri pogođene trojke tokom prve četvrtine naša Valentina Došić je bila i najistaknutiji pojedinac u prvih deset minuta igre. Međutim veliki broj izgubljenih lopti koštao je našu ekipu veće rezultatske prednosti nakon prve četvrtine i na pauzu se otišlo sa prednošću naše ekipe od četiri poena (22:18).

Do polovine druge četvrtine igralo se izjednačeno, nakon čega gošće prave seriju 0:13 i dolaze do osjetnije rezultatske prednosti. Međutim, ni to nije pokolebalo izabranice trenera Bližnjakovića u namjeri da pokušaju doći do pobjede. Tri pogođena slobodna bacanja Valentine Došić nakon prekršaja u šutu za tri poena donijela su našoj ekipi minimalana zaostatak na 4 sekunde prije kraja prvog poluvremena 38:40, da bi u posljednjem napadu u ovom periodu igre kapiten gošći Mužević još jednom demonstritala sav svoj kvalitet i pogođenom trojkom sa centra terena donijela svojoj ekipe prednost od pet poena na poluvremenu 38:43.

Drugo poluvrijeme naše Lavice otvaraju sigurnom realizacijom u napadu preko Sare Đokić za 40:43 ali nakon toga, gošće prave novu seriju od 0:12, te dolaze i do najubjedljivije prednosti na ovom meču od 15 poena razlike 40:55 u 25. minutu meča. Nešto boljom igrom, prije svega u odbrani, naše Lavice uspjevaju da dođu do jednocifrenog rezultatskog zaostatka pred početak posljednjeg perioda igre 52:61.

Detalj sa druge utakmice finala play-offa prvenstva Bosne i Hercegovine

Novi pogodak Valentine Došić van linije 6,75 na početku četvrte četvrtine približio je našu ekipu na samo šest poena zaostatka 55:61, a to je ujedno bio i signala za dodatnu podršku sa tribina. Koš za koš igralo se sve do četvrtog minuta posljednje četvrtine, da bi nakon toga uslijedio period od skoro četiri minuta bez podotka za našu ekipu što košarkašice Orlova koriste da dođu do nove dvocifrene prednosti, koju su do kraja meča rutinski sačuvale za sigurnu i zasluženu pobjedu.

Listu strelaca u našoj ekipi na ovom meču predvodila je Yarelli Padilla sa 20 poena, a tome je dodala 5 ukradenih lopti, 4 skoka i 2 asistencije. Valentina Došić postigla je 17 poena i 2 ukradene lopte, dok su dvocifren košgeterski učinak sa po 11 postignutih poena imale Sara Đokić (5 skokova i 4 asistencije) i Estefani Fajardo (6 skokova i 2 asistencije).

Nakon ovog poraza naša ekipa ima omjer 0-2 u finalnoj seriji za prvaka Bosne i Hercegovine, u finalnoj seriji koja se igra na tri dobijena meča. Treći meč na rasporedu je u subotu, 11. maja u banjalučkoj dvorani Obilićevo sa početkom u 19:30 časova.