CRVENA ZVEZDA POBJEDNIK TURNIRA KOŠARKA ZA PRIJATELJSTVO 2016

Drugu godinu za redom naš klub je pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BiH organizovao košarkaški turnir pod nazivom “Košarka za prijateljstvo”. Ove godine turnir je odžan u subotu, 03. decembra u dvorani Tehničke škole u Brčkom uz učešće šest ekipa iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Pored naših predpionira na turniru su učestvovali i najmlađi košarkaši Crvene Zvezde iz Beograda, Slobode iz Tuzle, Fenix Basketa iz Bijeljine, Nove Gradiške iz Nove Gradiške i Bosne iz Kalesije.

crvena-zvezda-pobjednik-turnira-kosarka-za-prijateljstvo-2016-lavovi-brcko

Turnir je u ime Vlade Brčko distrikta BiH otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH gospodin Siniša Milić.

Ekipe su bile svrstane u dvije grupe. U grupi A bili su: KK “Lavovi” Brčko, KK “Nova Gradiška” Nova Gradiška i KK “Fenix Basket” Bijeljina. U grupi B bili su: KK “Crvena zvezda” Beograd, OKK “Sloboda” Tuzla i KK “Bosna” Kalesija.

U premijernoj utakmici turnira u okviru grupe B tuzlanska Sloboda bila je uspješnije od Bosne iz Kalesije rezultatom 34:23.

U prvoj utakmici u okviru grupe A Nova Gradiška je savladala Fenix Basket iz Bijeljine rezultatom 43:14.

U nastavku takmičenja Lavovi su u okviru grupe A ostvarili dvije pobjede (protiv Nove Gradiške 38:35 i Fenix Basketa 50:21) i tako osigurali prvo mjesto i nastup u finalnoj utakmici protiv Crvene zvezde koja je takođe ostvarila dvije pobjede u okviru grupe B (protiv Bosne 60:5 i Slobode 38:12).

Pobjedom protiv Fenix Basketa ekipa Nove Gradiške je osigurala drugu poziciju u grupi A i nastup u utakmici za treće mjesto, a isto je učinila i tuzlanska Sloboda pobjedom protiv ekipe Bosne.

U utakmici za peto mjesto Bosna iz Kalesije je rezultatom 44:10 savladala Fenix Basket.

Dvije drugoplasirane ekipe iz grupa odigrale su veoma zanimljivo i do samog kraja neizvjesnu utakmicu. Pobjeda i treće mjesto pripali su gostima iz Hrvatske ekipi Nova Gradiška, dok je tuzlanska Sloboda morala da se zadovolji četvrtom pozicijom.

crvena-zvezda-pobjednik-turnira-kosarka-za-prijateljstvo-2016-nova-gradiska

Finalni meč donio nam je odgovor zašto je Crvena zvezda jedna od najkvalitetnijih ekipa u ovom uzrastu ne samo u regionu nego među i najkvalitetnijim ekipama u Evropi. Više nego zaslužena pobjeda Crvene zvezde protiv Lavova rezultatom 55:24.

I pored poraza u finalnom meču moramo biti zadovoljni činjenicom da smo i na ovom turniru pokazali da u ovom uzrastu imamo ekipu respektabilnu ekipu, sa kojom se ozbiljno i kvalitetno radi i od koje se mogu očekivati visoki dometi u budućnosti.

Za najboljeg strijelca proglašen je Borna Bešlić iz ekipe Nova Gradiška sa ukupno 53 poena na tri utakmice, dok je titulu MVP turnira ponio Lazar Gačić iz Crvene zvezde.

crvena-zvezda-pobjednik-turnira-kosarka-za-prijateljstvo-2016-mvp-turnira

crvena-zvezda-pobjednik-turnira-kosarka-za-prijateljstvo-2016-najbolji-strelac

Pored sportskih rezultata sa zadovoljstvom možemo konstatovati da je primarni cilj ovog turnira ostvaren kroz pružanje prilike djeci da se druže, zabavljaju i stiču nova prijateljstva.

Zahvaljujemo se svim ekipama na učešću, fer i korektnoj borbi, zahvalnosti i navijačima, sudijama, a posebno Vladi Brčko distrikta BiH bez čije pomoći turnir ne bi mogli realizovati.

Vidimo se na trećem po redu turniru Košarka za prijateljstvo 2017 godine.

crvena-zvezda-pobjednik-turnira-kosarka-za-prijateljstvo-2016-3

crvena-zvezda-pobjednik-turnira-kosarka-za-prijateljstvo-2016-2

crvena-zvezda-pobjednik-turnira-kosarka-za-prijateljstvo-2016-1