PIONIRKE ŠAMPIONKE, PIONIRI VICEŠAMPIONI LIGE PRIJATELJSTVA 2018

U subotu, 16. juna 2018. godine u sportskoj dvorani SŠ Petar II Petrović Njegoš u Šekovićima u organizaciji domaćeg OKK Olimp održan je Finalni turnir ovogodišnje Lige prijateljstva u konkurenciji pionira i pionirki. 

U utakmicama za treće mjesto u obje konkurencije sastali su trećeplasirani iz regularnog dijela takmičenja OKK “Rudar 2015” iz Ugljevika i četvrtoplasirani KK “Fenix Basket” iz Bijeljine.

Gosti iz Ugljevika predvođeni trenerom Zdravkom Vukašinovićem bili su uspješniji u obje utakmice i sasvim zasluženo bronzane medalje odlaze u Ugljevik. Pionirke Rudara slavile su rezultatom 48:27, dok su pioniri slavili sa 46:31.

Prije početka finalnog meča u konkurenciji pionirki održano je takmičenje u šutiranju za djevojčice u kojoj je najuspješnije bila Tanja Ristić iz Rudara, dok je drugoplasirana bila naša Milica Đokić, a trećeplasirana, takođe, naša Tamara Šarenac.

U finalnoj utakmici za pionirke naše Lavice su kao prvoplasirane u regularnom dijelu takmičenja sa skorom 6-0 opravdale ulogu favorita u ovom meču protiv domaćeg Olimpa i sasvim zasluženo ostvarile novu ubjedljivu pobjedu rezultatom 45:18. Iako oslabljene neigranjem reprezentativke Katarine Stanišić naše Lavice nisu dopustile bilo kakvo iznenađenje u ovom meču i od samog starta su bile u rezultatskoj prednosti koju su iz minuta u minut uvećavale ne krilima izuzetno raspoložene Milice Đokić, koja proglašena i za najkorisnije igrača i najboljeg strelca ovogodišnje Lige prijateljstva u konkurenciji pionirki.

Pokazale su naše djevojčice kako kroz Ligu prijateljstva tako i na polufinalnom i finalnom turniru Prvenstva Republike Srpske da se na njih može i mora najozbiljnije računati i da će nam svima zajedno donositi još mnogo radosti.

Šampionsku generaciju Lavica predvodi trener Aleksandar Bližnjaković, a nastupile su: Milica Đokić, Amila Smajić, Adna Okić, Nikolina Đokić, Katarina Stanišić, Ana Đokić, Tamara Šarenac, Sara Đokić, Jelena Lazarević, Violeta Vukić, Ksenia Vukić, Anđela Bajević i Anđela Tomić.

Još jedno veliko priznanja za naše Milicu Đokić i Tamaru Šarenac koje su zajedno sa Jelenom Blagić iz Rudara, Dankom Vukajlović iz Olimpa i Rankom Ristić iz Fenixa uvrštene u idealnu petorku ovogodišnje Lige prijateljstva u konkurenciji pionirki.

Kao i kod djevojčica, isto tako i kod dječaka prije finalnog meča održano je takimičenje u šutiranju za pionire. Najuspješniji je bio naš Vuk Jovanović koji je u finalnoj seriji nadmašio Ivana Lulića iz domaćeg Olimpa.

Finalni meč u konkurenciji pionira izmešu naših Lavova i domaćeg Olimpa pružio nam je sve ono što košarku čini najljepšom igrom i zbog čega je mnogobrojna publika u sportskoj dvorani u Šekovićima imala priliku uživati tokom čitavog meča. Borbenost i požrtvovanje kao i ogromna želja za pobjedom i jedne i druge ekipe je nešto što je obilježilo čitav tok finalnog meča. Rezultatska klackalica tokom prvog poluvremena završena je minimalnom prednosšću domaće ekipe nakon dvije četvrtine (21:20). Domaći košarkaši dosta bolje otvaraju treću četvrtinu i serijom 11:1 dolaze do najveće rezultatske prednosti na ovom meču od plus 11 (32:21). Relativno lako su dječaci Olimpa uspjeli da sačuvaju rezultatsku prednost do kraja treće četvrtine koja je obilovala izgubljenim loptama naših Lavova. U posljednji period igre ušlo se sa devet poena prednosti za Olimp (39:30), međutim ova četvrtina je protekla u fantastičnoj igri naših momaka koji su uspjeli fantastičnom igrom u odbrani, kontrlom skoka i više raspoloženih igrača u napadu uspjeli da stignu prednost domaćih igrača i čak da dođu do rezultatske prednosti 43:44. Pogođena slobodna bacanja domaće ekipe i izgubljena lopta naših momaka u posljednjem napadu rezultirali su pobjedom i velikim slavljem domaćih igrača (45:44).

Na kraju: Olimp – LAVOVI 45:44 po četvrtinama 12:09, 09:11, 18:10, 06:14

Lavove su u ovogodišnjoj Ligi prijateljstva predstavljali sledeći igrači: Danijel Nedić, Vuk Jovanović, Bojan Karać, Stefan Okilj, Marko Šešlija, Sergej Subotić, Petar Stevanović, Mihajlo Blažanović, Jovan Tomić, Viktor Cvjetinović, Luka Dragić, Luka Vuković, Stefan Vujić, Nikolaj Cetić, David Mićanović, Aleksandar Đukić i Damjan Marić. Trener: Aleksandar Bližnjaković.

I pored poraza naši momci su pokazali neko novo lice, lice na kojem se vidi konstantna želja za pobjedom, lice na kojem se ne vidi predaja i pored rezultatskog zaostatka i lice na kojem se vidi inat i želja za pobjedom kada je ogromna većina publike bila uz domaće igrače. Nedostajalo je samo malo koncentracije na kraju meča da utisak bude kompletan ali za nas oni su POBJEDNICI i pored rezultatskog poraza.

Veliko priznanje predstavlja i izbor kapitena Danijela Nedića i najboljeg strelca Lavova u ovogodišnjoj Ligi prijateljstva u idealnu petorku. Pored njih uvršteni su i Bojan Vidaković i Ivan Lulić iz Olimpa kao i Nemanja Rikić iz Rudara.

Za najboljeg strelca Lige prijateljstva u konkurenciji pionira proglašen je igrač Olimpa Bojan Vidaković.

Na kraju veliko priznanje i zahvalnost upućujemo svim ekipama koje su bile dio ovog fantastičnog takmičenja, takmičenja koje je pokazalo da je potrebno samo malo dobre volje da bi se djeci priuštili trenutci koje će pamtiti čitav život i koji će ih učiniti boljim ljudima i kroz koje će steći nova prijateljstva.

Veliku zahvalnost dugujemo našem medijskom pokrovitelju, a to je najposjećeniji sportski portal u regionu www.sportdc.net

Posebna zahvalnost ide na adresu osobe koja je sav teret Lige prijateljstva nosila na svojim leđima i sve to volonterski ali kao vrhunski profesionalac i iskreni ljubitelj košarke i sporta uopšte. Hvala komesaru takmičenja Igoru Jovanoviću. 

Ono što je sigurno LIGA PRIJATELJSTVA je u potpunosti opravadala naziv! Prijateljstva između klubova su već odavno tu, a ostaje na svima nama da djeci i u budućnosti omogućimo da njeguju prijateljstva koja su kroz ovo takmičenje stekla.