SARADNJA SA DNEVNIM CENTROM

Današnjim prvim treningom sa djecom iz Dnevnog centra započinje saradnja sa Omladinskim centrom “Vermont” iz Brčkog s ciljem socijalne inkluzije ugroženih i marginalizovanih grupa. 

Omladinski centar “Vermont” je 2014. godine otvorio Dnevni centar za djecu zatečenu u skitnji, iz ugroženih porodica, gdje djeca ulice imaju obezbjeđen boravak, igru, jelo, zabavu i druženje. To je ujedno i mjesto na kojem djeca usvajaju znanja i vještine koji su potrebni ne samo za obrazovanje nego i za druge životne segmente kao što je socijalizovanje. Sve aktivnosti Dnevnog centra su podržane od strane organizacija Save the Children i GiZ.

Sportskim aktivnostima se prodire kroz socijalnu izolaciju kojoj su marginalizovane i ugrožene grupe izloženi. Na zabavan ali i edukativan način, stvara se osjećaj pripadnosti i vrijednosti, te podiže svijest o ličnom identitetu. Sportske aktivnosti indirektno uče samodisciplini i samokontroli odnosno upravljanju i određenim emocijama, kao što su bijes i frustracije, na zdrav i siguran način.

Korisnici Dnevnog centra će kroz treninge, pored razvijanja fizičkih vještina i održavanja zdravlja, direktno uspostavljati komunikaciju sa djecom izvan svoje manjinske zajednice i na taj način razvijati socijalne vještine.

Prvi trening na rasporedu je u srijedu, 03. oktobra 2018. godine u sportskoj sali Prve osnovne škole Ilićka, kada će polaznici Dnevnog centra imati priliku da se druže i uče prve košarkaške korake od članova naše ženske pionirske selekcije.

Košarkaški klub uključivanjem u ovaj projekat želi da i na ovaj način da svoj doprinos socijalnoj inkluziji ugroženih i marginalizovanih grupa. Pored saradnje sa Omladinskim centrom “Vermont” Lavovi aktivno sarađuju i pružaju podršku u realizaciju još jednog projekta sa istim ciljem. Naime, drugu godinu zaredom Udruženje mladih “Sportrek” iz Brčkog sprovodi projekat pod nazivom “Zajedno možemo mnogo” koji podrazumjeva radionice i košarkaške treninge sa djecom sa posebnim potrebama.