LAVICE DOMINIRALE NA SPORTSKIM IGRAMA MLADIH

Prethodna dva dana u Sarajevu je održano Finalno takmičenje Sportskih igara mladih Bosne i Hercegovne u basketu 3 na 3 u muškoj i ženskoj konkurenciji za igrače rođene 2005. godine i mlađe. 

Brčko distrikt predstavljali su košarkaši i košarkašice KK Lavovi Brčko koji su na kvalifkacionom turniru održanom u Brčkom sredinom osmog mjeseca osvojili prva mjesta i samim tim ostvarili plasman na Finalno takmičenje Sportskih igara mladih BiH.

Ženska ekipa Lavova u sastavu: Milica Đokić, Amila Smajić, Tamara Šarenac i Sara Đokić predvođena trenerom Aleksandrom Bližnjakovićem, pokazala je da je u ovom momentu najbolja u Bosni i Hercegovini u svom godištu. Na otvaranju turnira savladana je ekipa Žuta podmornica iz Zenice rezultatom 5:0, a odmah nakon toga u drugom kolu naše Lavice su bile više nego ubjedljive protiv košarkašica iz Banovića rezultatom 15:5. U trećem kolu viđena je još jedna fantastična igra naših cura i još jedna više nego ubjedljiva pobjeda protiv ekipe iz Čapljine rezultatom 15:3. Posljednje kolo odlučivalo je pobjednika turnira u kome su Lavice bez većih problema savladale ekipu Wonder Girls iz Gračanice i na izuzetno dominantan način i bez poraza osvojile prvo mjesto i zlatnu medalju na Sportskim igrama mladih za 2020. godinu.

Rezultat na koji svi zajedno možemo i moramo biti ponosni i shvatiti kao obavezu da i u narednom periodu nastavimo sa kvalitetnim i uspješnim radom kako bi neke nove generacije Lavica i Lavova ponovile uspjeh ove izuzetno talentovane i perspektivne generacije.

Čestitamo našim curama na izuzetno velikom uspjehu i vrijednom rezultatu. Ponosni smo na naše LAVICE! 

Ovaj rezultata donio je našim Lavicama i plasman na Regionalno finale koje će krajem oktobra mjeseca biti održano na Zlatiboru.

U muškom dijelu turnira naši momci su prvog takmičarskog dana ostvarili jednu pobjedu protiv ekipe iz Srebrenice rezultatom 6:5 i jedan poraz protiv ekipe Promo iz Donjeg Vakufa rezultatom 15:8. Drugi dan turnira još jedna pobjeda (Gradačac 15:4) i dva poraza (Sreberenik 10:15 i Sarajevo 9:15) i sa ukupnim skorom od dvije pobjede i tri poraza u konačnom plasmanu ekipa peto mjesto za naše Lavove u sastavu (Sergej Subotić, Matej Petrović, Savo Ostojić i Nikolaj Cetić). I pored činjenice da nisu osvojili medalju naši momci su ostavili pozitivan utisak ali protiv u ovom momentu kvalitetnijih ekipa više nisu mogli.

Sportske igre mladih najmasovnija su amaterska sportska manifestacija u Evropi koja pruža priliku dječacima i djevojčicama da potpuno besplatno učestvuju u vrhunsko organizovanim takmičenjima u 10 sportova. Cilj Sportskih igara mladih je da kroz druženje i sport promovišu zdrave stilove života i opšte prihvaćene društvene vrijednosti (multikulturalizam, tolerancija, uvažavanje različitosti).

Podršku Sportskim igrama mladih od samog početka održavanja u Bosni i Hercegovini podržava i Vlada Brčko distrikta BiH. Kao i prethodnih godina i ove godine podršku Sportskim igrama mladih pružio je i gradonačelnik Brčko distrikta BiH gospodin Siniša Milić.