LAVICE NA MEĐUNARODNOM FINALU SPORTSKIH IGARA MLADIH

Ženska ekipa KK Lavovi Brčko u basketu 3×3 predstavljaće Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom finalu Sportskih igara mladih za 2020. godinu.

Nakon državnih završnica održanih u Sarajevu (BiH), Splitu (Hrvatska) i na Kopaoniku (Srbija), najbolje ekipe u svim sportovima nastupiće na Međunarodnom finalu Sportskih igara mladih, koje će se ove godine održati u Sarajevu od 20. do 24. oktobra.

Dominantnom igrom i osvojenim prvim mjestom na Državnom finalnom Sportskih igara mladih BiH u Sarajevu, košarkašice KK Lavovi Brčko u sastavu: Milica Đokić, Amila Smajić, Tamara Šarenac i Sara Đokić predstavljaće Bosnu i Hercegovinu u basketu 3×3 na Međunarodnom finalu Sportskih igara mladih za 2020. godinu.

O SPORTSKIM IGRAMA MLADIH

Sportske igre mladih promovišu način života čiji su temelji razumijevanje, prijateljstvo, solidarnost i fair-play, kao alternativu svim mogućim negativnim trendovima današnjice koji se na izrazit način reflektuju na populaciju djece i mladih.

Sportske igre mladih po prvi put su održane 1996. godine u Hrvatskoj sa ciljem da se svim osnovcima i srednjoškolcima omogući učestvovanje u organizovanim sportskim takmičenjima i drugim besplatnim aktivnostima tokom ljeta. Ideja je rasla i takmičenje je postalo najveći amaterski sportski događaj u Evropi. Sportske igre mladih se održavaju u Hrvatskoj, Srbiji i već 10 godina u Bosni i Hercegovini.

Veliko međunarodno finale Sportskih igara mladih po pravilu se održava u Splitu, gradu odakle je i krenula ideja o održavanju ovog najvećeg amaterskog sportskog takmičenja u Evropi. Ove godine, po prvi put Međunarodno finale biće održanu u nekom drugom gradu, i to u Sarajevu.

Igre se organizuju pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta i Svjetske fudbalske federacije. Podršku Igrama daju eminentna imena iz sportskog i političkog života, pa su tako počasni predsjednici Sportskih igara mladih gospoda Sir Dave Richards predsjednik Premier Lige  i Ivica Osim. Ambasadori Igara su Predrag Mijatović, David Beckham, Jose Mourinho, Sven-Goran Eriksson, Franz Beckenbauer, Edin Džeko, Vedad Ibišević, Miralem Pjanić, Mirza Teletović, Džanan Musa, Johannes Hahn i mnogi drugi.

S ponosom ističemo činjenicu da je pored svih gore navedenih imena jedan od mladih Ambasadora Sportskih igara mladih i naša košarkašica Milica Đokić, koja je ovo prestižno priznanje zaslužila kontinuiranom promocijom temeljnih načela Sportskih igara mladih i svojim odavno dokazanim sportskim talentom, i kao takva već sada može biti primjer djevojčicama i dječacima na koji način se postaje zdrava ličnosti i dobar sportista. 

MILICA ĐOKIĆ, košarkašica KK Lavovi Brčko i mladi Ambasador Sportskih igara mladih