JUNIORKE I KADETKINJE NEPOBJEDIVE U ŽOL BIH

Protekla dva vikenda održani su turniri Ženske omladinske lige Bosne i Hercegovine u juniorskoj i kadetskoj konkurenciji. Juniorke su se takmičile na turniru u Sarajevu, dok su naš klub i grad Brčko bili domaćini kadetskim ekipama iz nekoliko bosanskohercegovačkih gradova.

Glavni grad Bosne i Hercegovine ugostio je juniorske ekipe iz Brčkog (KK Lavovi), Mostara (ŽKK Zrinjski 2010) i Turbeta (Bersellum), a tehnički organizator bila je ekipa domaćina ŽKK Play Off.

Naše juniorke odigrale su dvije izuzetno kvalitetne utakmice protiv odličnih protivnika iz Sarajeva i Mostara, nakon kojih su zasjele na vodeću poziciju Ženske omladinske lige BiH u juniorskoj konkurenciji i pored činjenice da imaju utakmicu manje (protiv KŽK Čelik Zenica).

U prvoj utakmici u Sarajevu protiv mostarske ekipe Zrinjski 2010, viđena je jedna košarkaška poslastica u kojoj su obe ekipe pokazale zavidan kvalitet sa svim onim elementima koji košarku čine sportom broj jedan!

Imali su mostarke sredinom druge četvrtine i 16 poena prednosti, međutim nevjerovatnom serijom od 20:0 krajem druge i početkom treće četvrtine Lavice prave rezultatski preokret nakon kojeg mostarke nisu imale snage da se vrate. Na kraju su Lavice slavile rezultatom 58:53.

Drugu utakmicu u Sarajevu juniorke Lavova odigrale su protiv vršnjakinja iz sarajevskog Play Off-a. Dosta lakše od očekivanog uz mnoštvo atraktivnih poteza Lavice su ostvarile ubjedljivu pobjedu rezultatom 57:40.

Najefikasnije u redovima Lavova bile su petnaestogodišnja Milica Đokić sa 29 postignutih poena protiv Zrinjskog i Jelena Lazarević sa 18 postignutih poena protiv Play Off-a.

Juniorke KK Lavovi

U subotu, 19. decembra, Brčko je pored kadetkinja Lavova ugostilo i ekipe StarTz iz Tuzle, G Stars iz Gračanice i ABC Basket iz Tuzle.

Dan za pamćenje! Dan u kome su naše kadetkinje ostvarile dvije izuzetno ubjedljive pobjede i sa skorom 4-0 i dvije utakmice manje u dosadašnjem dijelu takmičenja došle do druge pozicije u Ženskoj omladinskoj ligi BiH sa realnim šansama da se domognu i prve pozicije nakon prve faze takmičenja.

Želja za konstantnim dokazivanje i napredovanjem iz treninga u trening, iz utakmice u utakmicu najbolje se vidjela na subotnjim mečevima u Brčkom u kojima su kadetkinje Lavova upisale dvije pobjede sa trocifrenim brojem postignutih poena!

U prvom meču savladana je ekipa ABC Basket iz Tuzle rezultatom 106:26, da bi u drugom meču Lavice bile još ubjedljivije protiv gošći iz Gračanice 110:22!

Kadetkinje KK Lavovi

Prvo ime u ova dva susreta svakako je naša trinaestogodišnja Sara Đokić, koja je postigla ukupno 49 poena (25 protiv ABC Basketa i 24 protiv G Starsa). Pored nje istakle su se Amila Smajić sa 44 poena (26 u prvoj i 18 u drugoj utakmici) i kapiten Milica Đokić sa 40 poena (21+19).

Sara Đokić

Trener juniorki i kadetkinja Lavova Aleksandar Bližnjaković nakon utakmica u Brčkom bio je zadovoljan učinkom svojih košarkašica, ali je istakao da veliki izazovi tek predstoje.

„Pogled na tabele je zaista lijep, ali u ovom momentu nam ništa ne donosi osim obaveze da u narednom periodu budemo još bolji i na košarkaškim terenima širom Bosne i Hercegovine opravdamo pozicije na tabeli u obe konkurencije. Ima zaista mnogo kvalitetnih ekipa širom BiH, očekuje nas još mnogo dobrih i neizvjesnih utakmica do kraja sezone“ rekao je Bližnjaković te dodao za kraj: „Želim da čestitam našim djevojkama na dosadašnjem učinku. Mukotrpan rad se uvijek isplati i siguran sam da ćemo to dokazati i u narednim utakmicama“.