PLASMAN JUNIORKI NA FINALNI TURNIR ZA PRVAKA BOSNE I HERCEGOVINE

Ženska juniorska selekcija KK Lavovi pobjedama protiv ekipa ŽKK Livno i KK G-Stars u okviru polufinalnog turnira Prvenstva Bosne i Hercegovine za juniorke ostvarila je plasman na Finalni turnir za prvaka BiH.

U Brčkom je juče odigran jedan od tri polufinalna turnira Prvenstva Bosne i Hercegovine u konkurenciji juniorki (U18). Na turniru su pored naših Lavica, učestvovale i ekipe ŽKK „Livno“ iz Livna i KK “G-Stars” iz Gračanice.

U prvoj utakmici dana naše Lavice su dosta lakše nego što se očekivalo izašle na kraj sa gošćama iz Gračanice. Već nakon prvih deset minuta igri i velike rezultatske prednosti (34:9) bilo je jasno u kom pravcu će se razvijati ovaj meč. Dosta raspoloženih košarkašica kada je realizacija u pitanju, dodajući tome izuzetno kvalitetnu igru u odbrani rezultirali su konstantnim uvećanjem rezultatske prednosti za konačnih +51 poen prednosti. Trener Bližnjakovć dao je priliku svim košarkašicama na koje je računao u ovom meču, a među kojima je bilo dosta i djevojčica koje po godinama pripadaju pionirskom i predpionirskom uzrastu, što su one na pravi način i iskoristile da se dokažu, a neke od njih su uspjele da su upišu i u listu strelaca.

LAVOVI 88

G STARS 37

(34:9, 21:14, 23:8, 10:6)

LAVOVI – G Stars (STATISTIKA)

KK Lavovi: Milica Đokić 18p, 10ul, 8as, 6sk, Jelena Lazarević 17p i 9 sk, Valentina Došić 17p i 3as, Tamara Šarenac 16p, Sara Đokić 4p, 7as, 5sk i 4ul, Adna Okić 5, Katarina Pudić 4, Ksenia Vukić 4, Ana Bjeljac 3, Ana Đokić, Andrea Miranović Lorena Rikić.

„S obzirom da našu ekipu čini pet  potencijalnih reprezentativki – tri BiH i dvije Srbije, kao i da je prva petorka igrala i seniorsku Premijer ligu, ekipa Gračanice, kao jedna mlada ekipa, zaista nije mogla da pruži veći otpor danas. Naše djevojke su odmah na početku zaigrale agresivno i napravile brzo veliku rezultatsku prednost, tako da smo mogli do kraja utakmice i mlađim igračicama, i onima koje su 2010. i 2011. godište, dati šansu da zaigraju i sačuvati iskusnije djevojke za drugu utakmicu protiv ekipe Livna“, rekao je Aleksandar Bližnjaković, glavni trener KK „Lavovi“ Brčko, koji je u proteklom periodu izgradio ekipu košarkašica ne samo za Premijer ligu BiH, nego i za izlazak u Evropu.

U drugoj utakmica dana košarašice Livna savladale su G-Stars rezultatom 65:32 i na taj način se došlo do situacije da direktan duel naših Lavica i Livna odlučuje putnika na Finalni turnir za prvaka Bosne i Hercegovine.

Na krilima izuzetno raspoložene Milice Đokić (16 poena u prvoj četvrtina) naše Lavice sjajno otvaraju meč protiv ekipe Livna i već na kraju prvog periodu imaju osjetnu rezultatsku prednost 18:10. Slobodno možemo reći da je furiozna igra tokom druge četvrtine u velikoj mjeri otklonila svaku dilemu oko pobjednika ovog meča. Raspoloženoj Milici Đokić u košgeterskom smislu pridružile su se i njena mlađa sestra Sara Đokić, Valentina Došić i Jelena Lazarević. Uz stadardno dobru igru u odbrani, na semaforu je nakon 20 minuta igre pisalo 25:50 u korist naših Lavica.

Do kraja susreta viđena je rutinska igra naših djevojaka, a priliku i na ovom meču dobile su mlade košarkašice (Ana Bjeljac, Lorena Rikić i Milica Gavrić), koje su i ovaj put pokazale da su budućnost našeg kluba u pravom smislu te riječi.Na kraju:

LIVNO 40

LAVOVI 82

(10:18, 15:32, 10:22, 5:10)

Livno – LAVOVI (STATISTIKA)

KK Lavovi: Milica Đokić 31p, 9as, 7sk, Valentina Došić 19p, 8ul, 4 as, Sara Đokić 15p, 7sk 5ul, Jelena Lazarević 11p, 9 sk, Tamara Šarenac 2p, Katarina Pudić 2p, Ana Đokić 2, Adna Okić, Ksenia Vukić, Ana Bjeljac, Milica Gavrić Lorena Rikić.

„Na poluvremenu smo se odvojili čak 25 poena razlike, bolje smo funkcionisali kao tim, akcije su brzo realizovane, mnogo ukradenih lopti, odlična odbrana, tako da je i ova utakmica završena u rekordnom roku i sada nam preostaju pripreme za finalni turnir koji će biti za dvije sedmice“, kaže Bližnjaković.

Čestitke našim Lavicama i stručnom štabu na prikazanoj igri, ostvarenim pobjedama i plasmanu na Finalni turnir za prvaka Bosne i Heregovine, koji će biti održan 18-19. juna ove godine.

Čestitke i gošćama i Livna i Gračanice na prikazanoj igri i fer i korektnoj borbi.