BOŠKO VUKADINOVIĆ ZA PORTAL DEŠAVANJA U BIJELJINI: PREZADOVOLJNI SMO DOSADAŠNJOM PODRŠKOM VLADE BRČKO DISTRIKTA BIH

Predsjednik KK “Lavovi” Brčko Boško Vukadinović gostovao je u live izdanju portala “Dešavanja u Bijeljini”. Razgovor sa novinarkom Ankicom Stevanović donosimo Vam i u pisanom obliku.

Dešavanja u Bijeljini: Košarkaški klub „Lavovi“ Brčko je dobro poznat širom Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, ne samo u Brčkom. Često dobijamo saopštenja o postignutim rezultatima, čak i sada kada se čini da klubovi prave pauzu do početka nove sezone. Šta se to novo dešava u brčanskom košarkaškom klubu?

Boško Vukadinović: Drago mi je što javnost prepoznaje i prati rezultate našeg kluba. Ono što je sada aktuelno je prelazni rok, odnosno pripreme za početak naredne sezone. Siguran sam da su vaši gledaoci i čitaoci upoznati sa činjenicom da je naš klub, prije svega dobrim rezultatima u prethodnoj sezoni u okviru ženske Premijer lige Bosne i Hercegovine, ostvario pravo nastupa u regionalnoj WABA ligi, tako da gro nekih aktivnosti u ovom ljetnom periodu je usmjeren na pojačavanje rostera, na pripreme ekipe i naravno pripreme omladinskih selekcija za početak nove sezone 2022/2023.

Dešavanja u Bijeljini: Od prošle godine, od kada je ženska seniorska selekcija po prvi put zaigrala u Premijer ligi BiH, osvojivši prethodno titulu šampiona Republike Srpske, pa do danas, kada ste najavili i dolazak evropske košarke u Brčko, klub je išao tako reći uzlaznom putanjom. Šta je sve trebalo proći da danas budete tu gdje jeste trenutno?

Boško Vukadinović: Dosta toga. Evropska košarka po prvi put dolazi u Brčko. Nikad do sada se nije igrala evropska košarka ni u muškoj ni u ženskoj konkurenciji u Brčkom. Da bismo došli do toga, prošli smo zaista mukotrpan put. Klub je osnovan 2014. godine prevashodno kao škola košarke, sa ciljem da djeci, odnosno dječacima i djevojčicama, na adekvatan i kvalitetan način pružimo priliku da se bave sportom na organizovan način. Međutim, kako su godine prolazile, kako su sezone prolazile, donijeli smo odluku da oformimo i žensku seniorsku selekciju, što je po rezultatima u prethodnim sezonama bio pun pogodak, i siguran sam da ćemo i u narednom periodu nastaviti tim putem postizanja dobrih, vrhunskih rezultata, a ujedno i pružanja prilike mladim košarkašicama i košarkašima da izgrade svoj košarkaški put i da, kada dođe vrijeme za to, nastave svoje školovanje i košarkaške karijere u većim sredinama, kvalitetnijim ligama i razvijenijim zemljama.

Dešavanja u Bijeljini: Jesu li dječaci ili djevojčice bolji košarkaši, odnosno košarkašice?

Boško Vukadinović: Pa teško je to reći. Sve zavisi od osobe do osobe. Ono što se kod nas pokazalo kao dobar rezultat, odnosno ono što izdvaja rezultate ženske seniorske selekcije i omladinskih selekcija, je činjenica da smo u jednom momentu imali talentovanu generaciju djevojčica, prije svega mislim na djevojčice 2004. i 2005. godište, sa kojima smo se odlučili da uđemo u seniorsku košarku kroz Prvu ligu Republike Srpske, nakon toga Premijer ligu BiH, sada i WABA ligu, što ne znači da nećemo u budućnosti imati i mušku seniorsku selekciju, ali za to je potrebno dosta toga, prije svega veći su finansijski izdaci. Muška košarka je dosta skuplja i u ovom momentu zadržavamo rad sa ženskom seniorskom selekcijom i ženskim omladinskim selekcijama. Kada je riječ o muškoj košarci, ograničavamo se u ovom momentu samo na omladinske selekcije, sa obavezom da dječacima, kada dođu do perioda kadetske selekcije, pružimo priliku da svoje školovanje i košarkaške karijere nastave u inostranstvu ili nekim klubovima u BiH ili Srbiji, koji mogu da im pruže u tom momentu bolje mogućnosti.

Dešavanja u Bijeljini: U protekla dva mjeseca kadetkinje i juniorke osvojile su zapažene rezultate na nivou Republike Srpske, ali ni rezultat juniorki na nivou BiH nije ostao u sjenci. Na polufinalnom turniru, jednom od tri za bh prvenstvo, kojem ste upravo vi bili domaćini, izgledalo je kao da su juniorke lagano došle do obe pobjede. Međutim, sigurno ima razlog zašto je to nama, kao publici, izgledalo tako lako, pretpostavljam da i nije bilo baš tako?

Boško Vukadinović: Pa da, nije bilo baš tako lako. Kadetkinje su osvojile titulu prvaka Republike Srpske, juniorke titulu prvaka Republike Srpske i prvaka Bosne i Hercegovine. Zaista ogromni uspjesi za nas, ali iza toga stoji ogroman rad, ulaganje, zalaganje tih djevojčica koje daju svoj maksimum, odriču se nekih drugih zadovoljstava koje njihove vršnjakinje sebi priušte, treniraju dosta, dva puta dnevno treniraju, četiri – pet sati su dnevno u dvorani i rezultati koje ste pomenuli, na finalnim turnirima, su samo zaista finalni proizvod onog što te djevojčice rade tokom čitave godine. Dominantno jesu izgledale na tom finalnom turniru, ali iza toga stoji mukotrpan rad i posljedice su ti dobri rezultati.

Dešavanja u Bijeljini: Da li grad u kojem radite, odnosno Brčko, čiji ste ambasadori sporta, kao i privrednici, prepoznaju da izrastate u klub od izuzetnog značaja i koliko imate podrške od njih?

Boško Vukadinović: Da, grad, odnosno Vlada Brčko distrikta BiH, nam daje najveću finansijsku podršku. Tu je podrška i kroz termine za treniranje u dvoranama. Veliki problem sporta u Brčkom je nedostatak u ovom momentu multifunkcionalne gradske dvorane. Ima naznaka da će se nešto po tom pitanju u narednom periodu raditi, ali u ovom momentu smo prezadovoljni podrškom koju imamo od Vlade Brčko distrikta BiH, prije svega od resornog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu koji su prepoznali način rada, rezultate i sve one ciljeve koje smo mi zacrtali i ostvarujemo kroz postignute rezultate, tako da sam siguran da i u narednom periodu podrška Vlade Brčko distrikta BiH neće izostati. Na nama ostaje da tu podršku na pravi način opravdamo, i kroz domaća i kroz međunarodna takmičenja i u seniorskoj i u omladinskoj konkurenciji.

Dešavanja u Bijeljini: Imate i nekoliko igračica koje su potpisale višegodišnje ugovore?

Boško Vukadinović: Tako je, to je praksa koju ćemo da pokušamo da njegujemo i u narednom periodu, da pravimo kostur ekipe ne za jednu sezonu, nego za višegodišnji period. Kostur ekipe od prethodne sezone smo zadržali, nosioce igre smo zadržali, potpisali smo ugovore na dvije godine, i sve one igračice koje budu dolazile u narednom periodu pokušaćemo da zadržimo na taj način. Dakle, nije nam u interesu da igračice dođu na jednu sezonu, želimo mlade igračice, želimo perspektivne igračice koje ćemo razvijati, koje će napredovati u našem klubu i koje će biti tu minimun dvije – tri sezone, a nakon toga red je da idu u neke razvijenije klubove, u neke razvijenije zemlje.

Dešavanja u Bijeljini: Imali ste posjetu predstavnika WABA lige, koji su došli da procjene da li Brčko ima uslove za evropsku košarku. Kako ste vi zadovoljni posjetom, jeste li uspjeli da zadovoljite kriterijume ovog nivoa takmičenja?

Boško Vukadinović: Jeste, to je normalni slijed okolonosti. 24. juna u Slavonskom Brodu je održana redovna Skupština WABA lige, na kojoj je potvrđeno učešće našeg kluba naredne sezone u ovom regionalnom takmičenju. Ono što je prethodilo toj Skupštini je posjeta direktora i komesara WABA lige KK „Lavovi“ i samom gradu Brčko. Cilj te posjete je bio sagledavanje uslova da li KK „Lavovi“ ispunjava sve uslove za takmičenje u WABA ligi. To se prije svega odnosi na dvoranu Tehničke škole gdje mi igramo sve svoje domaće utakmice. Uočeno je par nedostataka koje mi već pokušavamo, u saradnji sa Vladom Brčko distrikta BiH, da ispravimo.To se prije svega odnosi na renoviranje svlačionica, koje su zaista u lošem stanju, instalaciju novog semafora, i to su bile glavne zamjerke inspekcije WABA lige, ali, ponavljam, u saradnji sa Vladom Distrikta, koja je već izdvojila sredstva za tu namjenu, radimo na tome i nadam se da
ćemo spremni dočekati početak sezone i u WABA ligi i Premijer ligi. Naš je cilj da u narednom periodu izvršimo i neke dodatne investicije u saradnji sa Vladom u dvorani Tehničke škole. To se prije svega odnosi na nove košarkaške konstrukcije i zamjenu postojeće rasvjete sa novom led rasvjetom, da bi dvorana Tehničke škole ispunjavala uslove i za televizijske i live stream prenose WABA lige i Premijer lige.

Dešavanja u Bijeljini: Pomenuli smo profesionalne igračice, ipak, ulaskom u regionalnu ligu, raste i teret za postojeću ekipu ženske seniorske selekcije, ma koliko bile dobre i vrijedno trenirale. Da li planirate da pojačate roster i razmatrate li već neke košarkašice kao pojačanje za predstojeću sezonu?

Boško Vukadinović: Naravno, kostur ekipe od prošle sezone je zadržan, ali par pojačanja će biti na pozicijama na kojima smo uočili protekle sezone da su nam deficitarne, odnosno da smo na tim pozicijama bili nešto lošiji. Tu prije svega mislim na poziciju plej mejkera i na centarskoj poziciji. Već imamo neke igračice u opticaju, ali nije još ništa definitivno završeno, ali ne žurimo, pratimo tržište. Cilj nam je, prije svega, da to budu mlade, perspektivne igračice, koje ćemo pokušati da zadržimo na duži period, i da imamo kvalitetnu ekipu ne samo naredne sezone,nego i naredne dvije – tri sezone. Naravno, biće tu pojačanja, o imenima je rano govoriti, ali javnost će blagovremeno biti obavještena o tome kada dođe do potpisivanja saradnje sa novim igračima.

Dešavanja u Bijeljini: Imate najmlađeg trenera u Premijer ligi BiH, glavnog trenera kluba Aleksandra Bližnjakovića, a takođe od prošle godine dio stručnog štaba je i Sanjin Vidović, čovjek koji je bio jedan od najuspješnih bh košarkaša, ponikao u KK Brčko, igrao jedno vrijeme i za naš Radnik, ali igrao i u Njemačkom Telekom Bonu. Kako djeluje ovaj spoj, što bi rekli, mladosti i iskustva?

Boško Vukadinović: Sjajno! Aleksandar Bližnjaković je, kako ste i rekli, najmlađi terener u Premijer ligi BiH. Postigao je odlične rezultate. Svi ovi rezultati koje postižemo prošle i svih prethodnih sezona, pored samih košarkašica na terenu, su glavna zasluga upravo njega. Vodi seniorsku selekciju, prethodnih sezona je vodio i kadetsku i juniorsku selekciju i dakle on je glavni arhitekta svih ovih rezultata na terenu i ja lično sam prezadovoljan njegovim radom i siguran sam da ćemo u narednom periodu nastaviti u tom svjetlu. Što se tiče Sanjina, takođe jedan iskusan trener, sjajan stručnjak, sjajan čovjek i mogu samo da iskažem svoje ogromno zadovoljstvo što je sa nama u Lavovima. Sjajno sarađuje sa trenerom Bližnjakovićem, zadužen je za rad sa omladinskim muškim selekcijama, pionirima i kadetima, ali je uključen i u rad ženske seniorske selekcije i sa svojim ogromnim trenerskim i igračkim iskustvom donio nam je novu dozu sigurnosti, kvaliteta i rutine, i siguran sam da je to primjetno i u rezultatima koje postižemo. Tako da spoj mladosti i iskustva, što se nas tiče, na trenerskoj klupi se pokazao kao pravi pogodak. Ono što bih još istakao jeste da radimo na pojačavanju trenerskog kadra, uporedo sa igračkim kadrom. Očekuje nas veliki broj utakmica, veliki broj putovanja, tako da moramo da angažujemo novog trenera koji će biti zadužen za rad sa ženskim omladinskim selekcijama. Trener Bližnjaković od naredne sezone to zaista neće biti u mogućnosti, tako da se nadam da ćemo u narednom periodu ozvaničiti saradnju i sa novim ternerom.

Dešavanja u Bijeljini: To je još jedan pokazatelj da klub raste, čim imate potrebu za novim kadrovima. Rekli ste da ste počeli kao škola košarke, a sada je to već kompletan sistem, čiji mladići i djevojke karijeru nastavljaju i u inostranim klubovima, na prvom mjestu italijanskim. Dosada je bilo takvih čak šest slučajeva? Šta ovi mladi sportisti dobijaju preseljenjem u Italiju, kakva su im dosadašnja iskustva i koliko su zadovoljni?

Boško Vukadinović: Pomenuo sam na početku razgovora da je prije svega riječ o momcima koji, kada dođu do kadetske selekcije, imaju želju za većim napretkom. Mi im u tom momentu ne možemo pružiti priliku da treniraju sa juniorskom i seniorskom selekcijom, što bi za njihov dalji razvoj bilo potrebno. Sticajem okolnosti dobili su priliku da, prije svega, svoje školovanje i košarkašku karijeru nastave u Italiji, gdje dobijaju stipendijske ugovore do svoje 18. godine, koji podrazumijevaju školovanje, stipendije i sve što je neophodno za razvoj mladog igrača. Italija je zemlja koja pruža velike mogućnosti mladim košarkašima, košarkaški je razvijena, tako da svi momci koji su otišli tamo i jedna djevojčica, su prezadovoljni. Moram da istaknem ime Amile Smajić, koja je prethodne sezone otišla u Italiju. Prije toga je bila član naše zlatne generacije, odnosno šampionske generacije koja je osvojila Prvenstvo Republike Srpske, a prethodne,
odnosno upravo sada završene sezone je osvojila titulu regionalnog šampiona sa U17 selekcijom na nivou regije Kampanja, tako da nastavljaju sa dobrim rezultatima, dobrim uspjesima. Neki od tih momaka su upravo sada na pripremama reprezentativnih selekcija BiH na Vlašiću, tako da pokazalo se i sa te strane kao dobar potez da te momke usmjeimo u inostranstvo, u razvijenije sisteme, gdje će moći da dobiju ono što u ovom momentu u KK „Lavovi“ ne mogu da dobiju.

Dešavanja u Bijeljini: Je li taj veći odliv muških članova razlog što su u kadetskim, juniorskim i seniorskim kategorijama uspješnije Lavice?

Boško Vukadinović: Pa Lavice zaista imaju bolje uslove, jer imaju priliku da se dokažu i u seniorskoj konkurenciji. U jednom momentu smo razmišljali, prije dvije – tri godine, da li da krenemo sa seniorskom selekcijom u muškoj ili ženskoj konkurenciji. Međutim, donijeli smo odluku da krenemo sa ženskom selekcijom, jer smo imali zaista talentovanu generaciju djevojčica, i drugi bitan razlog je finansijski segment, jer su manja novčana izdvajanja za žensku košarku. Odluka se pokazala kao ispravna i dobra, što naravno ne znači da nećemo imati u budućnosti imati i mušku seniorsku selekciju. To će da iziskuje velika finansijska sredstva, i sada nismo u mogućnosti da sebi to priuštimo, te zato savjetujemo dječacima i pružamo im priliku da svoje školovanje i karijeru nastave u inostranstvu.

Dešavanja u Bijeljini: Ono po čemu ste prepoznatljivi je što osim uspjeha, objavljujete i kada neka od ekipa doživi poraz, ili nastanu neki problemi u organizaciji utakmica i sl. Dakle, sve je transparentno, pa makar vam nekada i ne išlo u korist?

Boško Vukadinović: Pa naravno, porazi su sastavni dio sporta i to je neminovnost za svaki klub, pa tako i za Lavove. Nema tu šta da se krije, svi rezultati su dostupni široj javnosti putem naše web stranice i naloga na društvenim mrežama. Ono što je naša želja je da tu transparentnost u radu pretočimo i na finansijski segment rada, tako da će u narednom periodu i finansijsko poslovanje našeg kluba biti dostupno na web sajtu, kako to rade i svi ozbiljni klubovi.

Dešavanja u Bijeljini: Zaista djelujete kao kompaktna i profesionalna organizacija, od prezentacije u javnosti, dres koda, osvojenih titula, do sveukupnog ponašanja i na terenu i prema drugima, ali i međusobno. Posvećeni ste tome i da mladići i djevojke koji su dio kluba paze generalno na to kako se ponašaju u javnosti i da odrastaju u dobre i disciplinovane ljude. Ako neko želi da postane dio KK „Lavovi“, kako to može da učini i da vam se pridruži?

Boško Vukadinović: Prvi i osnovni uslov je da imaju dobru volju i želju da se bave košarkom. Sve ostalo je vrlo lako, sve ostale informacije o upisu u školu košarke mogu da pronađu na našem web sajtu kklavovibrcko.com i na nalozima na društvenim mrežama – fejsbuku, instagramu i tviteru. Dakle, prvo da imaju volju, da dođu na jedan od treninga, a siguran sam da kada se pojave u dvorani da će košarku vrlo lako zavoljeti, prije svega zahvaljujući iskrenom i pedagoškom pristupu naših trenera mladim dječacima i djevojčicama koji imaju želju da naprave nešto u sportu, da izrastu u dobre ljude, i da kroz godine postanu članovi naših seniorskih selekcija našeg tima i, zašto to ne reći, reprezentativnih selekcija. Svi su dobrodošli, mogu da se priključe, nema nekog odeđenog perioda kada traje upis. Upis u školu košarke kod nas traje tokom čitave godine i svi su dobrodošli.

Dešavanja u Bijeljini: Šta očekuje mlađe i muške i ženske selekcije tokom ljeta i gdje počinju takmičenje u jesenjoj sezoni?

Boško Vukadinović: Naše omladinske selekcije nastupaju u ligama mladih Područnog košarkaškog saveza Bijeljina koji je jedan od četiri područna košarkaška saveza u sklopu Košarkaškog saveza Republike Srpske. U narednoj sezoni imaćemo četiri ženske omladinske selekcije – juniorke, kadetkinje, pionirke i predpionirke, i tri muške selekcije – kadete, pionire i predpionire. Dakle, ukupno sedam omladinskih selekcija, što, ne mogu sa sigurnošću da tvrdim, ali mislim da smo jedan od rijetkih klubova u BiH koji ima toliki broj takmičarskih selekcija u zvaničnim takmičenjima, i muškim i ženskim. Obično su klubovi orijentisani na rad ili sa muškim ili sa ženskim selekcijama, a mi pokušavamo da uporedo radimo sa omladinskim selekcijama i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Pripreme već uveliko traju. I dječaci i djevojčice rade na pripremama za narednu sezonu. Krajem jula uslijediće kratka pauza od nekih 10 – 15 dana, za odmor, za ljetovanje, a od 1. avgusta se ponovo počinje sa ozbiljnim radom svih omladinskim i seniorske selekcije. Još ne znamo početak sezone u omladinskim selekcijama, obično startuje početkom školske godine, a seniorska selekcija startuje u oktobru. Sezone su na pragu i siguran sam da ćemoih spremni dočekati.

Dešavanja u Bijeljini: Za kraj, šta je cilj u WABA ligi, kakva su očekivanja i planovi, kada počinju utakmice?

Boško Vukadinović: Prva utakmica nas očekuje 12. oktobra u Novom Sadu protiv ekipe Vojvodine. Sedam dana kasnije je prva domaća ekipa u Brčkom protiv ekipe Nikšića. Ciljevi su da ostavimo što bolji utisak. Protivnici su izuzetno kvalitetni u WABA ligi. Ekipa Celja sa postojećim rosterom može da konkuriše i nekim klubovima u Evrokupu, čak i u Evroligi. Tu je još aktuelni vicešampion BiH ekipa Orlova. Zaista kvalitetne ekipe i mi ćemo pokušati sa par pojačanja da im budemo dostojni protivnici i da na najbolji način osvjetlamo obraz i kluba i grada u regionalnom takmičenju. Kada je riječ o ciljevima Premijer lige, pokušaćemo da ponovimo plasman iz prethodne sezone, to je bilo četvrto mjesto, i plasman u polufnale plej ofa, što dalje dogurati u KUP-u Republike Srpske i BiH. Omladinske selekcije – najviši ciljevi u ženskoj
konkurenciji na nivou Republike Srpske i BiH. Kada je rIječ o omladinskim selekcijama muške konkurencije, imamo zaista talentovanu selekiju pionira, dječaci rođeni 2008. i 2009. godine, pokušaćemo da budemo u vrhu Lige mladih PKS Bijeljina, da izborimo plasman na polufinalni turir Prvenstva Republike Srpske. I to je ono osnovno, sve preko toga će biti zaista velika stvar.

Dešavanja u Bijeljini : Gospodine Vukadinoviću, hvala na razgovoru i izdvojenom vremenu i želimo vam da postignete sve ciljeve koje ste spomenuli i da budete još bolji.

Boško Vukadinović: Hvala na lijepim riječima i na lijepim željama. Zahvaljujem se vašem portalu na objektivnom i pravovremenom izvještavanju o radu, rezultatima i ostvarenim ciljevima našeg kluba. Zahvaljujem se i svim prijateljima i društveno – odgovornim kompanijama koje su uz KK „Lavovi“ i koje pomažu naš rad. I pozivam sve one koji su zainteresovani, ne samo iz Brčkog, nego u narednoj sezoni mi predstavljamo i Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu na međunarodnoj sceni, da ukoliko žele da budu dio sponzorskog pula, koji žele da pomognu rad Košarkaškog kluba „Lavovi“, da su dobro došli i siguran sam da ćemo se mi na pravi način odužiti svim društeno – odgovornim kompanijama koje se odluče da pomognu rad KK „Lavovi“.