PREMIJER LIGA BIH: POBJEDA LAVICA U ZENICI PROTIV ČELIKA

Utakmicama 16. kola, nastavljeno je Prvenstvo Bosne i Hercegovine za košarkašice za sezonu 2022-2023. Košarkašice KK Lavovi Brčko svoju utakmicu ovog kola, odigrale su u subotu, 25. februara, u Areni Zenica protiv domaće ekipe KŽK Čelik i upisale 12. ovosezonsku prvenstvenu pobjedu  rezultatom 67:75 (11:21, 20:18, 21:15, 15:21).

KK Lavovi Brčko

Odlično su otvorile naše Lavice utakmicu u Zenici serijom 8:0, dok su domaće košarkašice u prvom dijelu prve četvrtine poentirale isključivo sa linije penala. Već nakon 10 minuta igre Lavice imaju dvocifrenu prednost (11:21). Nova serije od 5:0 na otvaranju druge četvrtine donosi našim košarkašicama i maksimalnu rezultatsku prednost na ovom meču od 15 poena razile (11:26). Nakon toga slijedi blag pad u igri, što Zeničanke koristi da raziliku u posljednoj minuti prvog poluvremena smanje na četiri poena razlike 31:35. Do odlaska na odmor viđena je nova mini serija Lavica od 4:0 i 8 poena prednosti nakon 20 minuta igre 31:39.

Početak treće četvrtine protekao je u izjednačenoj igri, da bi krajem ovog perioda igre domaće košarkašice uspjele u tri navrata dođu do rezultatskog egala ali bez potpunog rezultatskog preokreta, što nije omelo naše Lavice da mirnom i koncentrisanom igrom pokušaju doći do nove prvenstvene pobjede. Sigurna igra tokom posljednjeg perioda utakmice i rezultatska prednost koja je našim Lavicama omogućila mirnu završnicu za 12. ovosezonsku prvenstvenu pobjedu.

ČELIK 67

LAVOVI 75

S T A T I S T I K A

KK Lavovi Brčko

Najefikasnija u ekipi trenera Bližnjakovića na ovoj utakmici bila je Iva Karišik sa 23 postignuta poena, a tom je dodala i 8 uhvaćenih lopti. Pored nje odličnu partiju pružila je i kapiten Milica Đokić sa 21 postignutim poenom, 4 skoka i 1 asistencijom. Pored njih dvocifren poenterski učinak u Zenici imale su Jelena Lazarević sa 13, te Mirela Halilović sa 12 postignutih poena, a nastupile su i: Anđela Bekić, Valentina Došić 2 poena i 3 skoka, Tamara Šarenac 4 poena i 8 skokova, Sara Đokić, Ana Đokić i Slavena Krkeljaš.

Nakon ove pobjede Lavice zauzimaju drugo mjesto na prvenstvenoj tabeli sa skorom od 12 pobjeda i 3 poraza i ukupno 27 osvojenih bodova. U narednom, 17. kolu Lavice će na domaćem parketu u Brčkom ugostiti aktuelnog šampiona Bosne i Hercegovine, ekipu Play Off iz Sarajeva.

Tabela Prvenstva Bosne i Hercegovine za košarkašice nakon 16. kola