SAOPŠTENJE

Vikend pred nama donosi nam Finalni turnir šampionata Bosne i Hercegovine za juniorke. Umjesto da se svi zajedno radujemo činjenici što su naše djevojke došle u priliku da se ponovo bore za titulu prvaka Bosne i Hercegovine i da sa nestrpljenjem iščekujemo prvo podbacivanje, slučajno ili ne u prvi plan ponovo kao i prethodnog vikenda u centru pažnje je Komesar takmičenja Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Jadran Lasetović. 

Prije priče o Finalnom turniru za juniorke, vrijedi se osvrnuti na prethodni vikend i događaje koji su prethodili polufinalnom turniru za kadetkinje u Banovićima. U petak, 7. juna odigrana je polufinalna utakmica šampionata Bosne i Hercegovine za kadetkinje u kojoj je naša ekipa poražena na gostujućem terenu od ekipe RMU Banovići, ali ništa tu ne bi bilo čudno da pomenuti Komesar takmičenja odluku o domaćinstvu nije dostavio klubovima učesnicima manje od 24 časa prije početka prve utakmice! Još čudnije od svega jeste činjenica da KK Lavovi Brčko službenim putem nije informisan od strane Komesara takmičenja o odustajanju ekipe ŽKK “Rama” od nastupa na polufinalnom turniru za kadetkinje u Banovićima, već smo za tu saznali od predstavnika ŽKK “RMU Banovići”.

Tamo, gdje je stao sa neažurnošću kada su u pitanju kadetkinje, gospodin Lasetović je nastavio vrlo brzo, ali ovoga puta u najmanju ruku ishitrenim potezom i neobjektivnim sagledavanjem činjenica kada je u pitanju Finalni turnir za juniorke.

Naime, u utorak 4. juna na adresu našeg ali i ostalih klubova učesnika Finalnog turnira, te na adresu članova Upravnog odbora i vd generalnog sekretara Košarakaškog saveza Bosne i Hercegovine stigao je dopis sa pozivom za dostavljanje ponuda za organizaciju Finalnog turnira šampionata Bosne i Hercegovine za juniorke, koji će biti održan 14. i 15. juna ove godine, sa rokom dostavljanja ponuda do ponedeljka, 10. juna u 12:00 časova.

Kao uslov za dobijanje domaćinstva Finalnog turnira navedeno je da klub domaćin mora da snosi sljedeće troškove:

  • Dvorane za odigravanje utakmica.
  • Troškove službenih lica (sudije, delegati, pomoćne sudije, statistika i putni troškovi).
  • Osvježavajući napici.

Kao posljednji uslov potrebno je bilo dostaviti ponudu za smještaj gostujućih ekipa.

Košarkaški klub Lavovi Brčko je kao i slučaju polufinalnog turnira za juniorke i polufinalnog turnira za kadetkinje, aplicirao za organizaciju Finalnog turnira za juniorke prihvatajući sve gore navedene troškove, a za gostujuće ekipe (ŽKK Zrinjski i ŽKK Posušje) osiguran je besplatan hotelski smještaj na bazi punog pansiona.

Dana, 10. juna na našu adresu stigao je dopis sa Odlukom o dodjeli domaćinstva Finalnog turnira šampionata Bosne i Hercegovine za juniorke ekipe ŽKK “Zrinjski 2010” iz Mostara. Uvidom u dvije ponude (nije nam poznato da li je ŽKK Posušje poslao svoju ponudu) jasno se vidi da je ponuda KK Lavovi Brčko u najmanju ruku izjednačena po uslovima iz konkursa, a slobodno možemo reći i bolja. Naime, mostarska ekipa ponudila je smještaj za gostujuće ekipe sa ograničenim brojem članova (15 po ekipi) dok naša ponuda nema ograničenja po broju članova. Ostali uslovi po konkursu su izjednačeni.

Na telefonski upit upućen Komesaru takmičenja, na osnovu čega je domaćinstvo povjereno mostarskoj ekipi, te u nedostatku argumentacije, odgovor je bio da u konkursu postoji napomena po kojoj je moguće ponuditi nešto dodatno što je u ovom slučaju ponudila ekipa iz Mostara u vidi smještaja za predsjednika KSBiH, vd generalnog sekretara KSBiH i selektora juniorkse reprezentacije Bosne i Hercegovine, što odlučuje o dodjeli domaćinstva. U prilogu se nalazi i dopis Komesara takmičenja u kome se jasno vidi da takva napomena apsolutno NE POSTOJI i kao takva ne može biti faktor na osnovu koga će se odlučivati! Kada je i sam shvatio da tako nešto ne postoji u konkursu, Komesar takmičenja je odgovornost prebacio na Upravni odbor Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine i predložio upućivanje žalbe istom.

Konkurs KSBiH za organizaciju Finalnog turnira za juniorke.

Košarkaški klub Lavovi Brčko uputio je žalbu Upravnom odboru Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine i iskreno se nadamo da će isti donijeti jedinu ispravnu Odluku po ovom pitanju, a to je da se domaćinstvo dodijeli KK Lavovi Brčko ili da se konkurs poništi i raspiše novi sa jasnim uslovima kome pripada domaćinstvo u slučaju izjednačenih ponuda dva ili više zainteresovana kluba za organizaciju istog.

Ponude KK Lavovi Brčko i ŽKK Zrinjski 2010 Mostar za organizaciju Finalnog turnira za juniorke.

Bitno je istaći, da niko iz Košarkaškog kluba Lavovi Brčko nije upoznat sa činjenicom da će Finalnom turniru prisustvovati predsjednik KSBiH, vd generalnog sekretara KSBIH i selektor juniorske reprezentacije BiH i iskreno se nadamo da saznanja ŽKK “Zrinjski 2010” iz Mostara o dolasku istih na Finalni turnir nije zloupotreba informacija i položaja određenih ljudi unutar KSBiH. Ne možemo povjeravati ni u priču da se prisustvo istih podrazumjeva na završnicama takmičenja za omladinske selekcije na nivou BiH, a sve da je to i istina onda prisustvo treba da bude obavezno i za gospođu Raziju Mujanović, čije prisustvo na ovakvim takmičenjima ima mnogo većeg efekta i značaja za razvoj ženske košarke nego nekih drugih osoba. Zašto ŽKK “Zrinjski 2010” nije ponudio smještaj i za najbolju bh košarkašicu svih vremena i osobu koja obavlja funkciju tim menadžera svih ženskih košarkaških selekcija pri Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine? Možda zato što je mostarski klub, za razliku od ostalih klubova bio informisan o nekim stvarima o kojima drugi klubovi nisu, ili je prisustvo turniru u njihovoj organizaciji poželjno samo za određene ljude iz KSBiH?!

Bilo kako bilo, KK Lavovi Brčko traži da se domaćin i organizator Finalnog turnira za juniorke određuje samo na osnovu uslova navedenih u konkursu.

Sagledavajući žalbu KK Lavovi Brčko, Upravni odbor Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine naložio je Komesaru takmičenja Jadranu Lasetoviću da se izjasni po kojem osnovu je domaćinstvo Finalnog turnira šampionata Bosne i Hercegovine za juniorke dodjeljeno ŽKK “Zrinjski 2010” Mostar. Nakon izjašnjenja Komesara takmičenja Odluku donosi Upravni odbor Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine.