KK LAVOVI NAPUŠTA TAKMIČENJE U ŽOL BIH

Odlukom Upravnog odbora kluba, KK Lavovi Brčko napušta takmičenje u Ženskoj omladinskoj ligi Bosne i Hercegovine! 

Košarkaši klub Lavovi Brčko obavještava javnost da je zbog promjene sistema takmičenja od strane Komesara lige, samo 10 dana prije početka polufinalnih i finalnih turnira, a bez prethodnih konsulatacija sa klubovima učesnicima, Upravni odbor kluba donio odluku o ISTUPANJU IZ DALJEG TAKMIČENJA U OKVIRU ŽENSKE OMLADINSKE LIGE BIH U SVIM KATEGORIJAMA! 

Da podsjetimo, KK Lavovi Brčko je ove sezone prijavio učešće četiri selekcije za nastup u ŽOL BiH (predpionirke, pionirke, kadetkinje i juniorke), međutim zbog pandemije virusa COVID 19 i prije samog početka takmičenja odustalo se od nastupa sa pionirkama i predpionirkama.

Kadetkinje KK Lavovi su nakon regulanog dijela takmičenja u grupi “Sjever” bile prvoplasirane sa šest pobjeda iz isto toliko susreta i sa ukupnim koš količnikom od +299!!! Pored toga kadetkinje KK Lavovi bile su jedina neporažena ekipa od svih 14 klubova učesnika iz čitave Bosne i Hercegovine sa osiguranim domaćinstvom na polufinalnom turniru!

ŽOL BiH – kadetkinje

Slična situacija je bila i u konkurenciji juniorki. Naime, juniorke našeg kluba su bile, takođe, jedina neporažena ekipa u Ženskoj omladinskoj ligi Bosne i Hercegovine sa skorom od 3-0 i sa neodigranom utakmicom protiv ekipe Čelika iz Zenice, koja je trebala biti odigrana u Brčkom. U trenutku istupanja iz lige, juniorke su bile prvoplasirane na tabeli sa osiguranim domaćim terenom na F4 ŽOL BiH u juniorskoj konkurenciji.

Dana, 10.02.2021. god. dobili smo obavještenje od strane Komesara lige gospodina Edina Ravnjaka da je došlo do izmjena u sistem takmičenja u kadetskoj konkurenciji!

Prvobitnim sistemom takmičenja predviđeno je bilo da dvije prvoplasirane ekipe iz grupe “Sjever” (Lavovi i Jumper) i trećeplasirana i četvrtoplasirana ekipa iz grupe “Jug” (Play-off Sarajevo i Star Fojnica) formiraju grupu “B” dok bi grupu “A” činili dva prvoplasirana tima iz grupe “Jug” (Tomislav i Leotar 03) i trećeplasirana i četvrtoplasirana ekipa iz grupe “Sjever” (StarTz i Basket Plus).

Takođe, bilo je predviđeno da se rezultat međusobnog duela iz prvog dijela takmičenja prenese u novoformirane grupe, a da svaki tim odigra po dvije utakmice sa novim protivnicima. U tom slučaju kadetkinje našeg klub bi prenosile dva boda iz pobjede protiv ekipe Jumper i igrale bi dvije utakmice na domaćem terenu u Brčkom protiv ekipa Star iz Fojnice i Play off iz Sarajeva. Na finalni turnir plasirale bi se dvije prvoplasirane ekipe iz grupe “B” i dvije prvoplasirane ekipe iz grupe “A”.

Prvobitni sistem takmičenja za kadetkinje – polufinalni i finalni turniri

Međutim, iz nama nepoznatih razloga gospodin Ravnjak je donio sledeću odluku: U novoformiranim grupama “A” i “B” igrale bi iste ekipe kao što je i bilo predviđeno prvobitnim sistemom takmičenja, ali bodovi iz provog dijela takmičenja se ne bi prenosili i umjesto dvije utakmice igrala bi se samo jedna utakmica (Sjever 1 – Jug 4, Sjever 2 – Jug 3, Jug 1 – Sjever 4 i Jug 2 – Sjever 3). Pobjednici ovih duela bi se plasirali na F4 u kadetskoj konkurenciji.

Na naše pitanje zašto je došlo do izmjene sistema takmičenja samo desetak dana prije odlučujućih utakmica,  a bez prethodne konsultacije sa klubovima, odgovor Komesara lige je glasio:

“To je najpoštenije i kako vi mislite da realizujemo na terenu prvobitno zamišljeni sistem takmičenja!!!???

Kao klub koji se do sada svim silama borio za regularnost svih takmičenja, a to ćemo činiti i u narednom periodu, bez obzira o kojem takmičenju je riječ, Odluku o istupanju iz takmičenja u okviru Ženske omladinske lige BiH u svim kategorijama smatramo kao jedinom ispravnom u ovom momentu, ne želeći da dozvolimo degradiranje rezultata i uspjeha naših djevojčica i trenera na samom terenu.

Takođe, smatramo da je ova odluka N A J P O Š T E N I J A  !!!

Ostalim učesnicima i našim sportskim prijateljima iz čitave BiH želimo mnogo sreće i uspjeha u nastavku takmičenja!

U Brčkom, 16. februara 2021. godine.