LAVICE I LAVOVI NA DRŽAVNOJ ZAVRŠNICI SPORTSKIH IGARA MLADIH U SARAJEVU

Državna završnica Sportskih igara mladih Bosne i Hercegovine biće održana od 5-7. jula ove godine u Sarajevu

Sportske igre mladih Bosne i Hercegovine

Nakon kvalifikacionih takmičenja u više od 40 bh gradova na red je došlo veliko finale Sportskih igara mladih Bosne i Hercegovine.

Jedan od kvalifikacionih turnira u basketu 3×3 održan je i u Brčkom (20.06.2022.) na kome su najviše uspjeha imale ekipe KK Lavovi i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, ostvarivši pravo nastupa na Finalnom takmičenju Sportskih igara mladih u Sarajevu.

Lavice će u Sarajevu nastupiti u sastavu: Sara Đokić, Katarina Pudić, Ana Bjeljac i Đurđina Pejić.

Lavovi nastupaju u sastavu: Nikola Trivunović, Uroš Blažanović, Nikola Balorda i Sergej Krajinović.

Našim Lavicama i Lavovima želimo mnogo sreće i uspjeha na Finalnom takmičenju u Sarajevu!

Način održavanja i pravila ponašanja na Finalnog takmičenja u Sarajevu možete pročitati na linku

Podsjećamo da su naše Lavice dvije godine u nizu (2020. i 2021.) bile najuspješnije i osvojile zlatne medalje na Finalnim takmičenjima u Sarajevu, dok su na Međunarodnoj završnici u Sarajevu 2020. bile srebrne, a 2021. u Splitu zlatne!

Zlatne Lavice, Split 2021: Milica Đokić, Tamara Šarenac, Amila Smajić i Sara Đokić

O SPORTSKIM IGRAMA MLADIH

Igre u Bosni i Hercegovini pružaju djeci i mladima mogućnost da, potpuno besplatno učestvuju u profesionalno organizovanim takmičenjima. Najbitnije od svega je da se takmičiti može svako te da učesnici Igara ne moraju biti aktivni sportisti, već samo ljubitelji zdravog načina života i prijateljstva. Cilj Igara je da naši budući naraštaji kroz sport, upoznaju sebe ali i druge, steknu samopouzdanje, razviju osobnost, pokažu vrline, usvoje pravilne životne navike te steknu prijatelje za cijeli život.

Omogućiti svim osnovcima i srednjoškolcima učestvovanje u organizovanim sportskim takmičenjima i drugim besplatnim aktivnostima tokom ljeta bio je glavni cilj kada su se po prvi put, 1996. godine, organizovale Sportske igre mladih u Hrvatskoj. Ideja je rasla i takmičenje je postalo najveći amaterski sportski događaj u ovom dijelu Evrope. U 26 godina rganizacije Igara u Hrvatskoj, devet godina u Srbiji i jedanaest godina u Bosni i Hercegovini, na Igrama je učestvovalo preko 2.000.000 djece i mladih.

Igre su organizovane pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta i Svjetske fudbalske federacije. Podršku Igrama daju eminentna imena iz sportskog i političkog života, pa su tako počasni predsjednici Sportskih igara mladih gospoda Sir Dave Richards predsjednik Premier Lige  i Ivica Osim. Ambasadori Igara su Predrag Mijatović, David Beckham, Jose Mourinho, Sven-Goran Eriksson, Franz Beckenbauer, Edin Džeko, Vedad Ibišević, Miralem Pjanić, Mirza Teletović, Džanan Musa, Johannes Hahn i mnogi drugi.

Direkcija Sportskih igara mladih svake godine proglašava i Mlade Ambasadre, pa je tako 2019. godine za Mladu Ambasadoricu proglašena naša Milica Đokić, koja je ujedno sa ekipom Lavica 2020. i 2021. bila najuspješnija na Državnoj završnici, a 2021. i na Međunarodnoj završnici Sportskih igara mladih u Splitu

Specijalni partner Igara je Olimpijski komitet BiH. Partneri Igara su Nogometni/fudbalski savez Bosne i Hercegovine i Košarkaški savez Bosne i Hercegovine.

Sportske igre mladih promovišu način života čiji su temelji razumijevanje, prijateljstvo, solidarnost i fair-play, kao alternativu svim mogućim negativnim trendovima današnjice koji se na izrazit način reflektiraju na populaciji djece i mladih.