PREMIJER LIGA BIH 15. KOLO: STOTKA LAVICA PROTIV FENIKSA

Utakmicama 15. kola, nastavljeno je Prvenstvo Bosne i Hercegovine za dame za sezonu 2022-2023. Košarkašice KK Lavovi Brčko svoju utakmicu ovog kola, odigrale su u nedelju, 19. februara, u sportskoj dvorani Tehničke škole u Brčkom protiv ekipe Feniksa iz Banja Luke i upisale 11. ovosezonsku prvenstvenu pobjedu  rezultatom 112:56 (36:14, 25:21, 24:06, 27:15).

KK Lavovi Brčko

Nakon pauze uslovljene reprezentativnim obavezama u kvalifikacijama za Eurobasket, naše Lavice su u vikendu za nama, za manje od 24 sata odigrale dvije utakmice. Subotnji poraz od Budućnosti iz Podgorice u okviru 5. kola WABA Superlige brzo je zaboravljen i arhiviran, jer su Lavice već u nedelju ponovo istrčale na teren dvorane Tehničke škole, i to u okviru 15. kola Prvenstva Bosne i Hercegovine.

Bila je vidljiva želja naših Lavica da od samog starta meča uspostave kontrolu igre i dođu do rezultatske prednosti koja će im garantovati mirnu završnicu. Već nakon prve četvrtine na semaforu je pisalo 36:14 u korist naše ekipe. Banjalučanke su uspjele da tokom druge četvrtine malo poprave utisak (25:21), ali je nakon toga uslijedila furiozna treća četvrtina (24:6) naših Lavica i rutinska završnica tokom četvrtog perioda igre (27:15).

Dominacija u svim elementima košarkaške igre, rezultirala je na kraju više nego ubjedljivom pobjedom i drugom utakmicom ove sezone sa 100 i više postignutih poena. Veliki procenti šuta, pogotovo iza linije za tri poena (52%), činjenice su koje mogu da raduju pred seriju izuzetno važnih utakmica za naše Lavice.

LAVOVI 112

FENIKS 56

S T A T I S T I K A

KK Lavovi Brčko

Pružio je trener Bližnjaković priliku svim košarkašicama da daju svoj doprinos ovoj ubjedljivoj pobjedu, što su one i iskoristile, kako u odbrambenom segmentu, isto tako i u napadačkom dijelu igre, gdje su se sve djevojke upisale u listu strelaca. Najefikasnija je bila Jelena Lazarević sa 20 postignutih poena, uz to je ostvarila i 8 skokova i 1 asistenciju. Pored nje, još pet Lavica je imalo dvocifren košgeterski učinak: Tamara Šarenac 19 poena i 4 asistencije, Milica Đokić 17 poena i 4 asistencije, Iva Karišik 14 poena i 6 asistencija, te Valentina Došić i Mirela Halilović sa po 12 postignutih poena.

Veliki doprinos 11. ovosezonskoj pobjedi, koja je našim Lavicama omogućila da zadrže treće mjesto na prvenstvenoj tabeli, dale su i: Anđela Bekić 2, Sara Đokić 2, Ana Đokić 6, Slavena Krkeljaš 2, Ajla Redžović 2 i Ksenia Vukić 2.

U narednom, 16. kolu naše Lavice gostuju u Zenici gdje će odigrati utakmicu protiv domaće ekipe KŽK Čelik, koji je u ovom kolu poražen na gostovanju u Banja Luci od Mladog Krajišnika rezultatom 73:70 i trenutno zauzima 5. mjesto na prvenstvenoj tabeli.