PREMIJER LIGA BIH 19. KOLO: LAVICE U DERBIJU KOLA SAVLADALE BANOVIĆE

Košarkašice KK “Lavovi” Brčko juče su u dvorani Tehničke škole u Brčkom odigrale utakmicu protiv ekipe ŽKK „RMU Banovići“ iz Banovića, kojom je kompletirano 19. kolo Prvenstva Bosne i Hercegovine za košarkašice.

KK Lavovi Brčko

Pobjednika u derbiju kola u kojem su se sastale dvije najefikasnije ekipe u dosadašnjem dijelu prvenstvene trke i dvije ekipe koje su prije ove utakmice imale izjednačen bodovni saldo na tabeli, odlučila je veoma dobra igra u odbrani naše ekipe tokom svih 40 minuta, a prije svega u prvoj četvrtina, kada su gostujućim košarkašicama dozvolile jednocifren poenterski učinak (20:9). Prednost nakon prvih 10 minuta ispostaviće se kasnije, bila je i odlučujuća za konačnog pobjednika ovog meča. Bile su Lavice u prilici da dođu i do ubjedljivije pobjede, pogotovo što su sredinom četvrte četvrtine imale i 20 poena prednosti (62:42), međutim nekoliko grešaka i brza realizacija Banovićanki u napadu učinile su ovaj poraz koliko toliko pristojnim za gostujuće košarkašice.

LAVOVI 68

BANOVIĆI 54

20:9, 20:20, 12:11 i 16:14

S T A T I S T I K A

Sjajna podrška Lavicama sa tribina dvorane Tehničke škole, dala im je dodatni elan, da lavovskom borbom pored dva izuzetno važna boda dođu i do drugog cilja na ovoj utakmici, a to je pobjeda sa većom razlikom nego što su poražene u prvom dijelu prvenstva u Banovićima.

Pobjeda od 14 poena prednosti mogla bi biti i odlučujući faktor u konačnom plasmanu na kraju regularnog dijela prvenstva i pred doigravanje za prvaka Bosne i Hercegovine. Podsjećanja radi, Lavice su poražene u Banovićima od jučerašnjeg protivnika sa 7 poena razlike i u slučaju istog bodovnog salda, imaće prednost domaćeg terena u polufinalnoj seriji doigravanja.

KK Lavovi Brčko

Najefikasnija u ekipi trenera Bližnjakovića bila je fantastična Iva Karišik sa 19 postignutih poena, a uz to je ostvarila i 8 skokova, 7 ukradenih lopti i 4 asistencije. Odličan meč odigrala je i Akeema Sherika Richards sa 18 postignutih poena, te 8 skokova i 5 asistencija. Dvocifrena je bila i kapiten Milica Đokić sa 10 poena i 5 skokova. Pored njih nastupile su i: Katarina Pudić, Anđela Bekić, Valentina Došić 4 poena i 2 skoka, Tamara Šarenac, Mirela Halilović 4 poena, 9 skokova i 2 asistencije, Sara Đokić 4 poena i 6 skokova, Ana Đokić, Jelena Lazarević 9 poena i 11 skokova i Ajla Redžović.

Nakon 19 odigranih kola Lavice su zadržale drugu poziciju na prvenstvenoj tabeli sa ukupno 32 osvojena boda, dok su Banovićanke trećeplasirane sa 31 osvojenim bodom.

Do kraja regularnog dijela prvenstva ostala su još tri kola, a Lavice će odigrati dvije utakmice. U narednom, 20. kolu košarkašice Lavova su slobodne, dok će u 21. na parketu Tehničke škole u Brčkom ugostiti ekipu Mladog Krajišnika iz Banja Luke, a u posljednjem 22. kolu slijedi gostovanje u Gradišci protiv domaće Kozare.