POSLJEDNJE KOLO PRVENSTVA BOSNE I HERCEGOVINE ZA KOŠARKAŠICE

Do kraja ligaškog dijela Prvenstva Bosne i Hercegovine u sezoni 2022-2023. za košarkašice ostalo je da se odigra posljednje kolo.

KK Lavovi Brčko

Prvenstvo Bosne i Hercegovine za sezonu 2022-2023. polako ulazi u svoju samu završnicu. Do kraja regularnog dijela šampionata ostalo je da se odigra posljednje, 22. kolo, nakon čega slijedi doigravanje za šampionsku titulu.

Naše Lavice u posljednjem kolu gostuju u Gradišci, gdje će odigrati utakmicu protiv domaće ekipe Kozare (utorak, 18. april od 18:00 časova). Naše Lavice su u prvom dijelu šampionata, sredinom januara ove godine u okviru 11. kola bile bolje od Kozare na domaćem parketu u Brčkom rezultatom 90:48, dok su košarkašice Kozare slavile u polufinalnom duelu Kupa Republike Srpske, koji je odigran početkom februara u Gradišci rezultatom 66:60.

KK Lavovi Brčko

Još jedna utakmica posljednjeg kola biće odigrana u utorak, i to u Mostaru između domaćeg Zrinjskog i Feniksa iz Banja Luke.

Već sutra (petak, 14. april od 20:00 časova) svoj meč odigraće ekipe RMU Banovići i Orlovi iz Banja Luke, dok dan kasnije (subota, 15. april od 20:00 časova) u sarajevskoj Skenderiji igraju aktuelni šampion ekipa Play Off i Čelik iz Zenice.

Nešto ranije, u petak, 7. aprila svoj meč 22. kola odigrale su ekipe Mladog Krajišnika i Leotara. Slavile su gošće iz Trebinja rezultatom 51:56. Ekipa tuzlanskog Jedinstva je u posljednjem kolu slobodna.

Nakon završetka regularnog dijela šampionta slijede polufinalne serije doigravanja za prvaka Bosne i Hercegovine u kojima se sastaju prvoplasirana protiv četvrtoplasirane, odnosno drugoplasirana protiv trećeplasirane ekipe na kraju ligaškog dijela prvenstva. Ono što je sigurno pred posljednje kolo, jeste činjenica da banjalučki Orlovi startuju sa pozicije jedan, za drugu poziciju u posljednjem kolu bore sa naše Lavice i RMU Banovići, dok će o četvroplasiranoj ekipi odlučiti direktan duel koji se igra u subotu u Sarajevu.

Polufinalne serije igraju se na dva dobijena meča, a startuju 22. aprila, revanši su 26. aprila, a eventualne majstorice na rasporedu su 29. aprila 2023. godine.

Pobjedinici polufinalnih serija sastaće su u velikom finalu, gdje će titulu najbolje ekipe u Bosne i Hercegovini u tekućoj sezoni biti neophodne tri pobjede. Prva utakmica finalne serije igra se 6. maja, druga utakmica 10. maja, dok je treći duela na rasporedu 13. maja. Eventualni četvrti i peti meč biće odigrani 17. odnosno 20. maja ove godine.

Dvije ekipe koje napuštaju društvo najboljih bosanskohercegovačkih klubova u narednoj sezoni su Feniks iz Banja Luke i Jedinstvo iz Tuzle.

Novi članovi Prvenstva Bosne i Hercegovine u sezoni 2023-2024. biće šampion Republike Srpske iz ove sezone, ekipa Igmana iz Istočnog Sarajeva, kao i pobjednik finalne serije A1 lige Federacije BiH u kojoj se sastaju ekipe Jumper iz Zenice i Startz iz Tuzle.

KK Lavovi Brčko