SLUČAJ COVINGTON: ZAŠTITA INTERESA KLUBA PRED BAT-om

Košarkaški klub Lavovi Brčko želi da obavijesti javnost da je protiv košarkašice Jariyah Denesha Covington koja napustila Klub prije isteka važećeg Ugovora i bez pismene saglasnosti Kluba podnio tužbu pred Košarkaškim arbitražnim tribunalom (BAT) u Ženevi.

Jariyah Denesha Covington

Američka košarkašica Jariyah Denesha Covington potpisom jednogodišnjeg garantovanog ugovora pred početak tekuće sezone, obavezala se na saradnju sa KK Lavovi Brčko do kraja takmičarske sezone 2023 – 2024.

Košarkaški klub Lavovi Brčko je prema odredbama ugovora sve obaveze prema igračici ispunio, međutim Jariyah Denesha Covington je bez saglasnosti i dozvole Klub prije početka sezone napustila Bosnu i Hercegovinu i vratila se u Sjedinjene Američke Države.

Nakon njenog odlaska Klub je obavijestio agenta i samu igračicu da bez posljedica može da se vrati i nastavi sa preuzetim obavezama iz ugovora u roku od 48 sati. Nakon što to nije učinjeno, uslijedila su nova obavještenja prema agentu i košarkašici na koje Klub nikada nije dobio odgovor.

S tim vezi, KK Lavovi Brčko obratio se žalbom protiv pomenute košarkašice Košarkaškom arbitražnom tribunalu (BAT) sa sjedištem u Ženevi (Švajcarska) sa ciljem zaštite svojih prava u ovom slučaju.