LAVICE UBJEDLJIVE PROTIV JEDINSTVA U POSLJEDNJEM KOLU PRVENSTVA BOSNE I HERCEGOVINE

Košarkašice KK Lavovi Brčko juče su u dvorani Tehničke škole u Brčkom odigrale utakmicu posljednjeg kola ligaškog dijela takmičenja šampionata Bosne i Hercegovine protiv ekipe KK “Jedinstvo” iz Tuzle, i upisale još jednu sigurnu i ubjedljivu prvenstvenu pobjedu, ukupno 19. ove sezone.

KK Lavovi Brčko – KK Jedinstvo Tuzla 92:31 (28:06, 20:05, 22:10, 22:10)

S T A T I S T I K A

Detalj sa utakmice Lavovi – Jedinstvo

Jučerašnjom utakmicom u kojoj su naše Lavice ugostile renomiranog protivnika, bivšeg prvaka Evrope, ekipu tuzlanskog Jedinstva, kompletirano je 22. kolo, a samim tim i spuštena zavjesa na ligaški dio takmičenja u šampionatu Bosne i Hercegovine za košarkašice u sezoni 2023-2024.

Utakmica bez velikog rezultatskog značaja jer već od ranije, i prije odigravanja same utakmice bile su poznate pozicije na kraju takmičenja, kako naših, isto tako i gostujućih košarkašica. Takođe, poznata su i imena ekipa koje nastavljaju takmičenje u play-offu za prvaka Bosne i Hercegovine, kao i imena ekipa koje naredne sezone neće nastupati u društvu najboljih bosanskohercegovačkih klubova.

Nevjerovatnom serijom na samom startu meča 24:0 izabranice trenera Bližnjakovića otklonile su i najmanju sumnju oko pobjednika jučerašnjeg meča. Sjajna igra u odbrani, veliki broj raspoloženih košarkašica u napadu, rezultiralo je pravom košarkaškom rapsodijom u izvođenju naših košarkašica. Publika koja je i ovaj put bila naš šesti igrač znala je sve to da nagradi, dok su Lavice uzvratile sjajnom igrom tokom svih 40 minuta, kao oblik zahvalnosti za podršku u dosadašnjem dijelu šampionata i na najbolji mogući način uputile pozivnicu za još veću i snažniju podršku na startu polufinalne serije doigravanja, koja je zakazana za 24. april ove godine na istom mjestu protiv boljeg iz četvrtfinalnog duela u kojem se sastaju Jumper iz Zenice i Zrinjski iz Mostara.

Sve nakon toga bilo je apsolutno u znaku naših Lavica i bilo je samo pitanje sa kolikom razlikom će meč biti završen. Dominacija u svim elementima košarkaške igre i čak 45 postignutih poena igračica sa klupe dovoljno govore o odnosu snaga na terenu.

KK Lavovi Brčko

Sve košarkašice na koje je stručni štab računao u ovom meču dobile su značajnu minutažu i sve su se upisale u listu strelaca, a najefikasnija i ovaj put bila je reprezentativka Venecuele Estefani Fajardo sa 18 postignutih poena od čega je 16 postigla u prvom poluvremenu, a tom je dodala i 5 uhvaćenih lopti, te 2 asistencije. Sjajan učinak imale su i Jelena Lazarević sa 15 poena, 9 skokova i 6 ukradenih lopti, zatim Valentina Došić sa 15 poena i 2 skoka, dok je dvocifren košgeterski učinak sa 10 poena ostvarila i Yarelli Padilla, a tome je dodala i po jedan skok, jednu asistenciju i jednu ukradenu loptu.

Nakon odličnog nastupa na polufinalnom turniru šampionata Republike Srpske u Trebinju sa odličnim izdanjima nastavile su i naše kadetkinje u sastavu seniorske selekcije. Predvodila ih je Anđela Bekić sa 8 postignutih poena, 7 skokova, 3 asistencije i jednom ukradenom loptom. Sara Đokić je imala učinak od 7 postignutih poena 4 skoka, 3 asistencije i 4 ukradne lopte, te Adna Merdanović sa 4 poena, 3 skoka i 2 asistencije.

Pored njih, ogroman doprinos ovoj pobjedi ali i cjelokupnoj sezoni dale su i kapiten Iva Karišik sa 6 poena, 3 skoka, i jednom asistencijom, Nataša Savić 5 poena, 2 skoka, 2 asistencije i 2 ukradene lopte, Tamara Šarenac 3 poena i 2 asistencije, te mlada Isidora Vidović sa 1 postignutim poenom.

Na kraju, sigurna i ubjedljiva pobjeda naših Lavica protiv bivšeg prvaka Evrope koji nažalost naredne sezone neće nastupiti u društvu najboljih, dok našim Lavicama predstoji play-off odnosno doigravanje za prvaka Bosne i Hercegovine u koji je plasman ostvarilo šest prvoplasiranih ekipa. Dvije prvoplasirane ekipe (Orlovi i Lavovi) ostvarile su direktan plasman u polufinale, dok ekipe od treće do šeste pozicije (Jumper, Čelik, Leotar i Zrinjski) razigravaju kroz četvrtfinalne serije na dva dobijena meča, koje startuju već u subotu, 13. aprila mečevima u Zenici, a sastaju se Jumper – Zrinjski (17:30) i Čelik – Leotar (20:00).

Naše Lavice u polufinalu igraće protiv boljeg iz duela Jumper – Zrinjski, dok Orlovi izlaze na megdan boljem iz duela Čelik – Leotar. Polufinalne serije igraju se na dva dobijena meča, a prvi su na programu 24. aprila u Brčkom i Banja Luci.

Čestitke našim Lavicama i stručnom štabu na odličnim izdanjima i ostvarenim rezultatima tokom ligaškog dijela takmičenja u šampionatu Bosne i Hercegovine. Velika zahvalnost i našoj publici, prijateljima i sponzorima bez čije pomoći bi sve daleko teže bilo ostvariti, a novo druženeje zakazujemo za 24. april i prvu utakmicu play-offa. Cilj je jasan, plasman u veliko finale!

Tabela šampionata Bosne i Hercegovine za košarkašice