JUNIORKE VICEŠAMPIONKE REPUBLIKE SRPSKE ZA SEZONU 2023-2024

Ženska juniorska selekcija Košarkaškog kluba Lavovi Brčko na juče održanom Finalnom turniru šampionata Republike Srpske osvojila je drugo mjesto i titulu vicešampiona Republike Srpske za sezonu 2023-2024.

Valentina Došić, Sara Đokić, Adna Merdanović, Anđela Bekić, Isidora Vidović, Jelena Đurić, Ana Bjeljac, Milica Gavrić, Đurđina Pejić, Lorena Rikić, Andrea Miranović, predvođene kapitenom Tamarom Šarenac i trenerskim dvojcem Aleksandar Bližnjaković i Sanjin Vidović, ekipa je koja KK Lavovi Brčko uspjela da donese još jedan sjajan rezultat kao potvrdu odličnog rada u kontinuitetu sa omladinskim selekcijama. I pored činjenice da nisu uspjele treću godinu uzastopno doći do najvišeg stepenika na pobjedničkom postolju, moramo biti ponosni na našu ekipu koja je i ovaj put pokazala da se radi o sjajnoj generaciji i generaciji o kojoj će se još mnogo pričati i pisati. Čestitke našim mladim Lavicama i trenerima na još jednom sjajnom uspjehu i osvojenoj tituli juniorskog vicešampiona Republike Srpske.

Juniorke KK Lavovi Brčko, vicešampionke Republike Srpske, sezona 2023-2024.

Juče je u Banja Luci, tačnije u sportskoj dvorani “Obilićevo” održan Finalni turnir šampionata Republike Srpske za juniorke (2005. god. i mlađe). na kojem su naše Lavice u neizvjesnoj završnici poražene u finalnom meču od domaće ekipe ŽKK “Orlovi” rezultatom 53:49.

Istog dana, nešto ranije, u polufinalnom meču izabranice trenera Aleksandra Bližnjakovića ostvarile su pobjedu nad još jednom banjalučkom ekipom, ŽKK “Mladi Krajišnik” rezultatom 57:71, koja im je i omogućila nastup u velikom finalu i priliku za odbranu šampionske titule koju su naše juniorke osvajale prethodne dvije sezone.

Banjalučanke su dosta bolje otvorile meč. Konkretnije u napadu, čvršće u odbrani uz nekoliko pogođenih šuteva za tri poena, omogućilo im je da imaju pet poena prednosti nakon deseta minuta igre. Već tokom druge četvrtine naše Lavice uspostavljaju ravnotežu, polako dolaze do željene igre u obrani dok je u napadu u dalje bilo određenih problema. Sve što je propušteno u prvom poluvremenu naše Lavice su nadoknadile u drugom poluvremenu. Furiozna igra u napadu tokom treće četvrtine, sjajna odbrana u četvrtoj četvrtini donijelo je našim juniorkama rezultatski preokret i na kraju ubjedljivu pobjedu u polufinalnom susretu.

ŽKK Mladi Krajišnik Banja Luka – KK Lavovi Brčko 57:71 (25:20, 10:11, 13:22, 9:18)

Najefikasnija protiv Mladog Krajišnika bila je Valentina Došić sa 24 postignuta poena, a tome je dodala i 5 skokova, 4 asistencija i nevjerovatnih 10 ukradenih lopti! Sara Đokić je bila blizu tripl-dabl učinka sa 12 poena, 10 asistencija, 9 skokova i 3 ukradene lopte. Dvocifrene su bile i Anđela Bekić sa 13 poena i 9 skokova, te Adna Merdanović sa 10 postignutih poena, 4 skokva i 3 ukradene lopte.

 Juniorke KK Lavovi Brčko

Finalni meč je počeo sjajno za našu ekipu, tokom prvog poluvremena naše Lavice su nametnule ritam igre koji njima odgovara. Banjalučanke nisu mogle da pariraju i kao rezultat takvog odnosa snaga na terenu na semaforu je nakon 20 minuta igra pisalo 21:34 u korist naše ekipe. Tokom trećeg period igre do izražaja je došao umor naše ekipe iz polufinalnog meča, dok košarkašice Orlova nisu imale taj problem, jer one svoj polufinalni meč protiv trebinjskog Leotara nisu ni odigrale zbog nemogućnosti dolaska ekipe Leotara na ovaj Finalni turnir.

Nakon pete lične greške kapitena Tamare Šarenac došlo je do velikog pada u igri izabranica trenra Bližnjakovića i period od sedam minuta bez postignutog koša na početku četvrte četvrtine, što su domaće košarkašice iskoristile, prvo za rezultatski priključak, a nakon toga i za potpuni rezultatski preokret.

Uspjele su naše Lavice da se vrate i da meč uvedu u rezultatsku neizvjesnost do posljednjeg zvuka sirene, ali par grešaka i dekoncentracija u fazi napada rezultirali su konačnom pobjedom domaće ekipe od četiri poena razilke.

ŽKK Orlovi Banja Luka – KK Lavovi Brčko 53:49 (9:14, 12:20, 17:11, 15:04)

Sara Đokić je bila najefikasnija u našem sastavu na finalnom meču sa 20 postignutih poena, a tome je dodala i 6 skokova i 3 ukradne lopte. Dabl-dabl učinak ostvarila je Valentina Došić sa 16 postignutih poena, 10 skokova i 4 asistencije.

Valentina Došić, najbolji strelac Finalnog turnira šampionata Republike Srpske.

Nakon finalnog meča uručena su i individualna priznanja. Naša Valentina Došić proglašena je za najboljeg strelca Finalnog turnira šampionata Republike Srpske za juniorke sa ukupno 40 postignutih poena u dvije utakmice. Dok je Hana Predojević iz ekipe Orlova proglašena za MVP turnira.

KONAČAN PLASMAN:

1. ŽKK Orlovi Banja Luka

2. KK Lavovi Brčko

3. ŽKK Mladi Krajišnik Banja Luka

Ove tri ekipe stekle su pravo nastupa na završnici Prvenstva Bosne i Hercegovine za juniorke i imaće priliku da se bore za titulu juniorskog šampiona Bosne i Hercegovine u sezoni 2023-2024.