KOŠARKAŠICE KK LAVOVI BRČKO VICEŠAMPIONKE BOSNE I HERCEGOVINE

Porazom u trećem meču finalne serije play-offa šampionata Bosne i Hercegovine, košarkašice KK Lavovi Brčko završile su takmičarsku sezonu 2023-2024. kao drugoplasirana ekipa domaćeg šampionata i sa titulom vicešampiona Bosne i Hercegovine. 

ŽKK Orlovi Banja Luka – KK Lavovi Brčko 66:57 (22:12, 20:15, 12:18, 12:12)

KK Lavovi Brčko, vicešampioni Bosne i Hercegovine 2023-2024.

Treća utakmica finalne serije doigravanja za prvaka Bosne i Hercegovine, koja je odigrana u srijedu, 11. maja 2024. godine u banjalučkoj sportskoj dvorani “Obilićevo” donijela nam je pravi košarkaški spektakl i borbu dvije najbolje bosanskohercegovačeke ekipe ove sezone. Nažalost naše košarkašice nisu uspjele da dođu do pobjede i produžetka finalne serije.

KK Lavovi Brčko

Loš početak utakmice i početna serija Banjalučanki 12:0, te dvocifrena prednost domaćih košarkašica već nakon prvog perioda igre, u velikoj mjeri su otežali napore naših Lavica da u nastavku utakmice dođu do preokreta i smanjenja zaostatka u seriji. Kada je krajem druge četvrtine na semaforu pisalo 42:21 malo ko je očekivao rezultatski povratak naših košarkašica u ovaj meč. Međutim serijom 11:0 na kraju druge i početkom treće četvrtine Lavice su smanjile zaostatak na 10 poena. Nakon toga, natavljaju sa dobrom igrom i na početku četvrte četvrtine dodatno smanjuju zaostatak i prednost domaćih košarkašica iznosi samo 4 poena. Međutim, ono što je u negativnom kontekstu obilježilo igru naših košarkašica u finalnoj seriji, pokazalo se kobnim i u ovom meču. Veliki broj izgubljenih lopti i jednako tako veliki broj promašenih zicera i otvorenih šuteva, iskusne košarkašice Orlova su znale da kazne i rutinski meč privedu kraju.

Yarelli Padilla

Najefikasnija u trećoj utakmici finalne serije protiv Orlova u našoj ekipi bila je reprezentativka Venecuele Estefani Fajardo sa 16 poena, uz to je ostvarila i 7 skokova, 2 asistencije i 4 ukradene lopte. Dvocifren poenterski učinak imale su i Jelena Lazarević 11 postignutih poena, a tome je dodala 8 skokova, 2 asistencije i 1 ukradene loptu, te Yarelli Padilla sa učinkom od 11 poena, 4 skoka i 4 asistencije. Svoj doprinos u trećoj utakmici dale su i: kapiten Iva Karišik 8 poena, 4 skoka, 3 asistencije i 2 ukradene lopte, Sara Đokić 7 poena, 2 skoka i 2 asistencije, Adna Merdanović 2 poena, Anđela Bekić 2 poena, te Valentina Došić, Tamara Šarenac, i Isidora Vidović.

Pored njih velike zasluge za osvajanje vicešampionske titule pripadaju i povređenoj Mireli Halilović, te Nataši Savić i Jeleni Đurić koje nisu bile na raspolganju trenerskom dvojcu Aleksandar Bližnjaković i Sanjin Vidović na posljednjem ovosezonskom meču u Banja Luci.

I pored poraza u finalnoj seriji, naše Lavice su osvajanjem vicešampionske titule ostvarile do sada najveći klupski uspjeh. Bila je ovo treće sezona za naš klub u društvu najboljih bosanskohercegovačkih klubova. U debitantskoj sezoni 2021-2022 Lavice su zauzele četvrto mjesto, sezonu kasnije bile su trećeplasirane, dok je upravo završena sezona donijela novi iskorak i do sada najveći stepenik pobjedničkog postolja naše ekipe. Čestitke našim Lavicama i stručnom štabu!

Nataša Bašović i Iva Karišik

Srebrne medalje našim košarkašicama i trofej namjenjen vicešampionskoj ekipi ispred Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine uručila je Nataša Bašović VD Generalnog sekretara KSBiH. Čestitke našim košarkašicama uputila je i najbolja bosanskohercegovačka košarkašica svih vremena Razija Mujanović.

Razija Mujanović sa našim košarkašicama.

Kompletnu fotogaleriju možete pronaći na našoj Facebook stranici.

Jelena Lazarević i Iva Karišik